A kis papírzacskó segítségével egyszerű és bonyolult; különleges díszeket egyaránt rajzolhatunk a süteményekre, és a bonbonokra.
A papírzsákból csorgatott csokoládébevonóval nagyon gyorsan és egyszerűen készíthetünk különböző dekorációkat. Kézügyesség csak a kis zsák elkészítéséhez és kezeléséhez szükséges, gyakorlott díszítőknek azonban ez sem okozhat nehézséget. A legegyszerűbb dekorációk az egyszerű pettyek. Elkészítésükhöz egy tepsire vagy más hasonló felületre sütőpapírt fektetünk, temperált csokoládébevonót töltünk a papírzsákba, és kis pettyeket nyomunk belőle a papírra nem túl közel egymáshoz, hiszen a csokoládé mindig szétfolyik valamennyire. Második lépésként a kis pettyeket virág alakban is nyomogathatjuk egymás mellé. Ha vékonyan rajzolt dekorációt akarunk készíteni, a bevonóhoz előbb adjunk néhány csepp vizet vagy cukorszirupot. Az így besűrített máznak azonban elég nyúlékonynak kell maradnia, különben nyomás közben a vékony sugár megszakadhat (munka közben a papírzsákot kb. 1-2 cm magasságban tartjuk a papi fölött). Hasznosak a külön e célra előkészített és forgalmazott mázak. Bonyolultabb mintákat ajánlatos előrajzolni egy papírlapra, amelyre aztán átlátszó sütőpapírt vagy fóliát fektetünk, és a vonalakat követve rajzoljuk ki csokoládéval a mintát. Nehezebb a dolgunk, ha a díszítést közvetlenül a tortára vagy a bonbonra nyomjuk, ilyenkor ugyanis kézügyességünkön és figyelmünkön múlik, sikerül-e a minta. Aki biztosra akar menni, jobban teszi, ha gyakorol az „éles bevetés" előtt.
A papírzsák készítése:
Egy pergamenpapírból készült háromszöget leghosszabb oldalának közepén bal kezünk mutató- és hüvelykujjával rögzítünk, majd jobb kezünkkel feltekerünk:
A bal kezünkkel közben a csücske alatt rögzítjük a papírt, jobb hüvelykujjunkkal pedig óvatosan formáljuk, amíg az egész papírt fel nem tekertük:
A csücsök teljesen zárt legyen. A fent kiálló papírdarabokat behajtjuk, ezzel rögzítjük a kész zsákot:
Beletöltjük a csokoládémázat, közben ügyelve rá, hogy a perem lehetőleg ne kenődjön össze:
A hajtásnál rögzített zsák tetejét lezárjuk, és kinyomjuk belőle a levegőt. A papírvégeket kívülről befelé hajtjuk:
Éles ollóval lecsípjük a papírzsák csücskét. A nyílás nagysága határozza meg, milyen vastagon csorog majd a csokoládémáz:
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése