Papírzsák készítése a csorgatott csokoládédekorációkhoz

A kis papírzacskó segítségével egyszerű és bonyolult; különleges díszeket egyaránt rajzolhatunk a süteményekre, és a bonbonokra.
A papírzsákból csorgatott csokoládébevonóval nagyon gyorsan és egyszerűen készíthetünk különböző dekorációkat. Kézügyesség csak a kis zsák elkészítéséhez és kezeléséhez szükséges, gyakorlott díszítőknek azonban ez sem okozhat nehézséget. A legegyszerűbb dekorációk az egyszerű pettyek. Elkészítésükhöz egy tepsire vagy más hasonló felületre sütőpapírt fektetünk, temperált csokoládébevonót töltünk a papír­zsákba, és kis pettyeket nyomunk belőle a papírra nem túl közel egymáshoz, hiszen a csokoládé mindig szétfolyik valamennyire. Második lépésként a kis pettyeket virág alakban is nyomogathatjuk egymás mellé. Ha vékonyan rajzolt dekorációt akarunk készíteni, a bevonóhoz előbb adjunk néhány csepp vizet vagy cukorszirupot. Az így besűrített máznak azonban elég nyúlékonynak kell maradnia, különben nyomás közben a vékony sugár megszakadhat (munka közben a papírzsákot kb. 1-2 cm magasságban tartjuk a papi fölött). Hasznosak a külön e célra előkészített és forgalmazott mázak. Bonyolultabb mintákat ajánlatos előrajzolni egy papírlapra, amelyre aztán átlátszó sütőpapírt vagy fóliát fektetünk, és a vonalakat követve rajzoljuk ki csokoládéval a mintát. Nehezebb a dolgunk, ha a díszí­tést közvetlenül a tortára vagy a bonbonra nyomjuk, ilyenkor ugyanis kézügyességünkön és figyelmünkön múlik, sikerül-e a minta. Aki biz­tosra akar menni, jobban teszi, ha gyakorol az „éles bevetés" előtt.

A papírzsák készítése:


Egy pergamenpapírból készült háromszöget leghosszabb oldalának közepén bal kezünk mutató- és hüvelykujjával rögzítünk, majd jobb kezünkkel feltekerünk:



A bal kezünkkel közben a csücske alatt rögzítjük a papírt, jobb hüvelyk­ujjunkkal pedig óvatosan formáljuk, amíg az egész papírt fel nem tekertük:



A csücsök teljesen zárt legyen. A fent kiálló papír­darabokat behajtjuk, ezzel rögzítjük a kész zsákot:



Beletöltjük a csokoládé­mázat, közben ügyelve rá, hogy a perem lehetőleg ne kenődjön össze:



A hajtásnál rögzített zsák tetejét lezárjuk, és kinyomjuk belőle a levegőt. A papír­végeket kívülről befelé hajtjuk:



Éles ollóval lecsípjük a papírzsák csücskét. A nyílás nagysága határozza meg, milyen vastagon csorog majd a csokoládémáz:



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése