Két alapvetően különböző kakaóbab-fajtát használnak fel a csokoládégyártásban: a criollót (jelentése: „bennszülött"), valamint a forasterót (jelentése: „külföldi").
A criollo a babok Rolls Royce-a, a legfinomabb fajta, amely bizonyos értelemben csak „számozott példányban" hozzáférhető: a világ kakaóbab-termésének csupán 10-15%-át teszi ki.
Általában azokban az országokban lelhető fel, ahonnan a kakaófa eredetileg is származik: Nicaraguában, Guatemalában, Mexikóban, Venezuelában és Kolumbiában, valamint Trinidadon, Jamaicában és Grenadán. A criollo kivételes ízét és aromáját a világ minden szegletében nagyra tartják a csokoládégyártók. Ezek után nem meglepő, hogy ezt a fajtát mindig más fajtákkal keverve dolgozzák fel.
A sokkal szívósabb és bővebben termő forastero bab főleg Brazíliában és Afrikában terem, s a világtermelés mintegy 80%-át teszi ki. Erősebb és keserűbb az íze, mint a criollóé; általában elegyítésre használatos.
A kivételt az amenolado típus képviseli, melyet „Arriba"-babként is jegyeznek, s Ecuadorban nő. Finom íze és kellemes aromája a világ egyik legjobb minőségű kakaóbabjává teszi.
Végül léteznek hibrid típusok is, ezek közül a trinitario a legismertebb. Mint azt a neve is sugallja, Trinidadból származik, ahol 1727-ben egy hurrikánt követően, mely majdnem teljesen tönkretette az ültetvényeket, a trinitario keresztezés útján alakult ki. Egyesíti magában a forastero nagyságát és a criollo finom ízét; elsősorban elegyítésre használják.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése