A kakaóbab fajtái


Két alapvetően különböző kakaóbab-fajtát használnak fel a csokoládégyártásban: a criollót (jelentése: „bennszülött"), valamint a forasterót (jelentése: „külföldi").
A criollo a babok Rolls Royce-a, a legfinomabb fajta, amely bizonyos értelemben csak „számozott példányban" hozzáférhető: a világ kakaóbab-termésének csupán 10-15%-át teszi ki.
Általában azokban az országokban lelhető fel, ahonnan a kakaófa eredetileg is származik: Nicaraguában, Guatemalá­ban, Mexikóban, Venezuelában és Kolumbiában, valamint Trinidadon, Jamaicában és Grenadán. A criollo kivételes ízét és aromáját a világ minden szegletében nagyra tartják a cso­koládégyártók. Ezek után nem meglepő, hogy ezt a fajtát mindig más fajtákkal keverve dolgozzák fel.
A sokkal szívósabb és bővebben termő forastero bab főleg Brazíliában és Afrikában terem, s a világtermelés mintegy 80%-át teszi ki. Erősebb és keserűbb az íze, mint a criollóé; általában elegyítésre használatos.
A kivételt az amenolado típus képviseli, melyet „Arriba"-babként is jegyeznek, s Ecuadorban nő. Finom íze és kelle­mes aromája a világ egyik legjobb minőségű kakaóbabjává te­szi.
Végül léteznek hibrid típusok is, ezek közül a trinitario a legismertebb. Mint azt a neve is sugallja, Trinidadból szár­mazik, ahol 1727-ben egy hurrikánt követően, mely majd­nem teljesen tönkretette az ültetvényeket, a trinitario ke­resztezés útján alakult ki. Egyesíti magában a forastero nagy­ságát és a criollo finom ízét; elsősorban elegyítésre használják.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése