Ribizlis kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóffor­ma):
5 tojás,
1 csipet só,
130 g porcukor,
250 g vaj,
100 g cukor,
2 evőkanál étke­zési keményítő,
1 csomag vaníliás cukor,
1 narancs reszelt héja és leve,
100 g szeletelt mandula,
230 g liszt,
1 csomag sütőpor,
1 tábla fehér csokoládé,
350 g ribizli,
zsemlemorzsa.

Elkészítés:

A sütőt 150 °C-ra (légkeverésesnél 140 °C) előmelegítjük. A formát jól ki­vajazzuk és zsemlemorzsával beszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot és kemény habbá verjük. Elektromos habverővel a vajat habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliás cukorral és a narancs héjával. Addig keverjük, amíg könnyű és habos nem lesz. Állandó kevergetés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a narancs levét. További 3-4 percig keverjük. Száraz serpenyőben aranysárgára pirítjuk a mandulát. Vigyázzunk, mert könnyen megég. Egy másik edénybe átszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport, a pirí­tott mandulát és a kockára tördelt fehér csokit. Felváltva a kemény habot elve­gyítjük a vajas keverékkel. Végül óva­tosan hozzákeverjük a ribizli szemeket. A masszát a formába öntjük. A sü­teményt a sütő középső rácsára téve 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőriz­zük, hogy átsült-e. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A kuglófot rácsra borítva hagyjuk kihűl­ni. Tálaláskor tetszőlegesen díszíthetjük friss ribizli szemekkel, mentalevéllel vagy porcukorral.
 

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése