Meggy mánia kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf­forma):
1 csipet só,
130 g porcukor,
250 g vaj,
100 g cukor,
2 evőkanál étke­zési keményítő,
1 csomag vaníliás cu­kor,
1 narancs reszelt héja és leve,
5 to­jás,
100 g szeletelt mandula,
230 g liszt,
1 csomag sütőpor,
1 tábla tejcsokoládé,
350 g magozott meggy,
zsemlemorzsa.

Elkészítés:

A sütőt 150 °C-ra (légkeverésesnél 140 °C) előmelegítjük. A formát jól kiva­jazzuk és zsemlemorzsával beszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, és kemény habbá verjük. Elektromos habverővel a vajat habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliás cukorral és a narancs héjával. Addig keverjük, amíg könnyű és habos nem lesz. Állandó kevergetés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a narancs levét. További 3-4 percig keverjük. Száraz serpenyőben aranysárgára pirítjuk a mandulát. Vigyázzunk, mert könnyen megég. Egy másik edénybe átszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport, a pirított mandulát és a kockára vágott csokoládét. Felváltva a kemény habbal hozzáadjuk a vajas keverékhez. Végül óvatosan hozzákeverjük a meggyet. A masszát a formába öntjük. A süte­ményt azonnal a sütő középső részére téve 60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A kuglófot rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Tálaláskor díszítsük meggyel, tortadarával, mentalevéllel, porcukorral vagy csokifagyival.


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése