Zebracsíkos kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kug­lófforma):
50 g élesztő,
2,5 dl tej,
100 g mazsola,
400 g liszt,
3 tojás,
1 evőkanál víz,
80 g vaj,
80 g cukor,
1 vaníliás cukor,
csipet só,
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tej­ben felfuttatjuk. A mazsolát forró vízben megmossuk és leszárítjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A tojásokat szétválasztjuk, a fehér­jét a vízzel és a csipet sóval habosra keverjük, majd apránként beleszór­juk a cukor felét és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük és hozzáadjuk a liszthez. A vajat mikrohullámú sütőben ala­csony teljesítményen felolvasztjuk. Hozzáadjuk a megmaradt cukrot és a vaníliás cukrot, majd a liszthez keverjük. Amikor jól összedolgoztuk a liszttel, akkor óvatos mozdulatok­kal, apránként hozzáadjuk a felvert habot. A massza felébe belekeverjük a kakaót. Kivajazott formába öntjük a sárga massza felét, ráöntjük a bar­na masszát, megszórjuk mazsolával, majd a maradék masszát ráöntjük. Egy villa segítségével könnyedén átkeverjük, hogy márványos legyen. A kelt tésztát a vastagon kivajazott kuglófformába töltjük, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (légkeverésesnél 160 °C-ra). A kuglófot a sütő közép­ső részébe tesszük, 1 órán keresztül sütjük, és további 10 percig a sütőben hagyjuk. A süteményt a formával együtt egy nedves kendővel letakar­juk. 10 perc múlva levesszük róla a formát és porcukorral meghintjük.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése