Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglófforma):
50 g élesztő,
2,5 dl tej,
100 g mazsola,
400 g liszt,
3 tojás,
1 evőkanál víz,
80 g vaj,
80 g cukor,
1 vaníliás cukor,
csipet só,
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A mazsolát forró vízben megmossuk és leszárítjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a vízzel és a csipet sóval habosra keverjük, majd apránként beleszórjuk a cukor felét és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük és hozzáadjuk a liszthez. A vajat mikrohullámú sütőben alacsony teljesítményen felolvasztjuk. Hozzáadjuk a megmaradt cukrot és a vaníliás cukrot, majd a liszthez keverjük. Amikor jól összedolgoztuk a liszttel, akkor óvatos mozdulatokkal, apránként hozzáadjuk a felvert habot. A massza felébe belekeverjük a kakaót. Kivajazott formába öntjük a sárga massza felét, ráöntjük a barna masszát, megszórjuk mazsolával, majd a maradék masszát ráöntjük. Egy villa segítségével könnyedén átkeverjük, hogy márványos legyen. A kelt tésztát a vastagon kivajazott kuglófformába töltjük, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (légkeverésesnél 160 °C-ra). A kuglófot a sütő középső részébe tesszük, 1 órán keresztül sütjük, és további 10 percig a sütőben hagyjuk. A süteményt a formával együtt egy nedves kendővel letakarjuk. 10 perc múlva levesszük róla a formát és porcukorral meghintjük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése