Csokoládés-vajkaramellás szelet

Hozzávalók (10 szelet):
25 g kakaópor
250 g vaj darabokra vágva
1 evőkanál aranyszirup (helyettesíthető mézzel is)
185 g finomliszt 2 ½ kávéskanál sütőporral elkeverve 
220 g barna cukor
2 tojás
125 ml tej                                  
60 g vaj
Mascarpone krém:
250 g mascarpone sajt
300 ml sűrű tejszín
Karamellaszósz:
110 g barna cukor
60 ml tej
150 g porcukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt mérsékelten melegre. Kenjünk ki egy jól 20 cm átmérőjű, mélyebb tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral. Szórjuk a kakaóport egy nagyobb tálba, és adjuk hozzá a többi anyagot. Verjük fel alacsony fordulatszámon elektromos mixerrel, amíg jól elvegyül. Állítsuk a mixert közepes fordulatszámra, és verjük tovább, amíg a keverék színe megváltozik. Süssük közepes lángon kb. 1 órát. Hagyjuk a tésztát a formában 10 percig hűlni, majd helyezzük át egy sütőrácsra, hogy kihűljön. Egy éles késsel vágjuk a tésztát három lapra. Helyezzünk egy lapot egy tálra, kenjük meg a mascarpone krém és a karamellaszósz egyharmadával. Borítsuk be a következő tortalappal. Ismételjük meg a rétegelést, a tetejére is mascarpone krém és karamellaszósz kerül. Villa segítségével márványos mintát alakíthatunk ki. Tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, vagy amíg a krém megszilárdul. A mascarpone krém elkészítéséhez kézi habverővel verjük fel a mascarpone sajtot és a tejszínt, amíg krémesen sűrű lesz. A karamellaszósz elkészítéséhez melegítsük fel a vajat, a barna cukrot és a tejet egy kis lábasban. Állandó keverés mellett - forralás nélkül - addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, amíg habos nem lesz.

Vigyázzunk, hogy ne mixeljük túl a mascarpone krémet, mert megalvadhat.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése