Kakaós kuglóf

Hozzávalók (24 cm átmérőjű kuglóf­forma):
35 g élesztő,
1 teáskanál cukor,
2 dl tej,
450 g liszt,
1 csipet só,
4 tojás­sárgája,
50 g porcukor,
1 csomag vaní­liás cukor,
100 g margarin,
70 g kakaó,
100 g mazsola,
vaj,
zsemlemorzsa

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval egy keve­rőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és további 10 percig pihentet­jük, kovászt készítünk. A tojássárgá­jákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A margarint felolvasztjuk, majd felváltva a tojásos masszával a liszthez adagoljuk és hó­lyagosra dagasztjuk. Kilisztezett tálban kétszeresére kelesztjük. Közben a kuglófformát jól kivajazzuk és zsem­lemorzsával beszórjuk. Ha megkelt a tésztánk, akkor lisztezett gyúródesz­kán ujjnyi vastagra nyújtjuk, megken­jük olvasztott vajjal és meghintjük kakaóval és a mazsolával. Széleit behajtjuk, majd felcsavarjuk. Beletesszük a formába, és fél óráig újra kelesztjük. A sütőt 200 °C-ra (légkeverésesnél 185 °C) előmelegítjük, és a középső bordamagasságon tűpróbáig, 60 percig sütjük. Sütés után a tetejét porcukorral meghintjük. Tejjel fogyasztva kitűnő reggeli csemege.


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése