Fekete szedres kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóffor­ma):
5 tojás,
130 g porcukor,
250 g vaj,
100 g cukor,
2 evőkanál étkezési kemé­nyítő,
1 csomag vaníliás cukor,
1 na­rancs reszelt héja és leve,
100 g szeletelt mandula,
230 g liszt,
1 csomag sütőpor,
1 csipet só,
1 tábla fehér csokoládé,
350 g fekete szeder,
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A sütőt 150 °C-ra (légkeverésesnél 140 °C) előmelegítjük. A formát jól kivajazzuk és zsemlemorzsával be­szórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, és kemény habbá verjük. Elektromos habverővel a vajat habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliás cukorral és a narancs héjával. Addig keverjük, amíg könnyű és habos nem lesz. Állandó kevergetés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sár­gáját és a narancs levét. További 3-4 percig keverjük. Száraz serpenyőben aranysárgára pirítjuk a mandulát. Vigyázzunk, mert könnyen megég. Egy másik edénybe átszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport, a sót, a pirított mandulát és a kocká­ra tördelt fehér csokit. Felváltva a kemény habbal hozzáadjuk a vajas keverékhez. Végül óvatosan hozzá­keverjük a szederszemeket. A masszát a formába öntjük. A süteményt azonnal a sütő középső rácsára téve 75 percig sütjük. Tűpróbával ellen­őrizzük, hogy átsült-e. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A kuglófot rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Tálaláskor díszítsük friss szederszemekkel és porcukorral.


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése