Fagylaltos sütemény

Sütési hőmérséklet:  180°C

Hozzávalók (6 személyre):
6 gombóc vaníliafagylalt,
6 gombóc sztracsatellafagylalt
Alap:
250 g lágy vaj vagy margarin,
4 enyhén felvert tojás,
330 g porcukor,
2 kiskanál vaníliaaroma,
90 g átszitált liszt,
30 g átszitált kakaópor,
60 g apróra vágott datolya,
45 g apróra vágott pekándió
Öntet:
350 g barna cukor,
30 g átszitált kakaópor,
250 ml tejszín,
2 evőkanál vaj

Elkészítése:

1. A süteményalap elkészítéséhez tegyük a vajat, a tojásokat, a porcukrot és a vaníliaaromát egy tál­ba, és keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a datolyát és a pekándiót, és alapo­san keverjük el.
2. Öntsük a keveréket egy kivajazott és kibélelt, 20x20 cm-es sütőformába, és süssük 30 per­cig, illetve amíg a felszíne megszilárdul, de a kö­zepe még egy kissé lágy. Hagyjuk a formában kihűlni, majd vágjuk hat kockára.
3. Az öntet elkészítéséhez tegyük a barnacukrot, a kakaóport, a tejszínt és a vajat egy serpenyőbe, és állandó keverés mellett alacsony hőmérsék­leten melegítsük, amíg a cukor megolvad. Forral­juk fel, majd csökkentsük a hőfokot, és további 5 percig főzzük, amíg az öntet kissé besűrűsödik.
4. A desszert összeállításához tegyünk mindegyik süteménykockára egy-egy gombóc vanília-, cso­koládé- és sztracsatellafagylaltot. Locsoljuk meg a forró öntettel, és tálalhatjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése