Narancsos kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf­forma):
4 tojás,
170 g cukor,
250 g puha margarin,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 teáskanál reszelt cit­romhéj,
1 teáskanál reszelt narancshéj,
4 evőkanál citromlé,
10 evőkanál na­rancslé,
300 g liszt,
1 csomag sütőpor
A mázhoz:
1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál narancslé,
120 g porcukor,
kandírozott narancshéj,
vaj,
zsemle­morzsa.

Elkészítés:

A sütőt 175 °C-ra (légkeverésesnél 165 °C) előmelegítjük. A formát jól kivajazzuk és zsemlemorzsával beszór­juk. A tojásokat szétválasztjuk, a fe­hérjéből a fele cukorral kemény habot verünk. A margarint, a cukrot, a vaní­liás cukrot és a sót habosra keverjük.
Hozzákeverjük a tojássárgájákat, a re­szelt citrom- és narancshéjat, valamint a csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből 9 evőkanállal keverünk hozzá. Egy tálba átszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport. Kanalazva ap­ránként hozzákeverjük a tojásos masszához. A tésztát a formába töltjük. A süteményt azonnal a sütő középső rácsára téve 60-65 percig sütjük. Tű-próbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A kuglófot rácsra borítjuk, és még melegen meg­kenjük a mázzal. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a megmaradt l-l evőkanál citrom- és narancslével. Rálocsoljuk a kuglófra, majd reszelt citrom- és na­rancshéjjal megszórva díszítjük.


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése