A csokoládéban rejlő gyógyhatásokról sokat írtak a XVII és a XVIII században. Tovább élt az aztékoknak a csokoládé erejébe vetett hite is, s a gyártók és hű rajongók sokat reméltek a csokoládétól mint a kimerültség és gyengeség ellenszerétől. Katonák, tudósok és egyházi személyiségek fogyasztották, hogy huzamosabb ideig tartó fizikai, szellemi vagy lelki megpróbáltatások alkalmával erősítőként szolgáljon.
Ma már tudjuk, hogy a csokoládéban levő nagy szénhidrátmennyiség az, ami erőt ad a testnek, s a benne levő zsírmennyiség teszi, hogy a csokoládét lassan emésztjük meg: ezért alakul ki bennünk a jóllakottság vagy a csömör érzése. Az is előfordulhat, hogy a csokoládé vastartalma, mely elősegíti az oxigén agyba jutását, nagyobb szellemi éberséget idéz elő, bár ez még nem bizonyított tény.
Táplálkozástani elemzés
A fenti összehasonlító táblázatból kiolvasható, hogy a csokoládékutatók által összehasonlíthatatlanul jobb minőségűnek ítélt sötét csokoládé értékei nem is annyival jobbak, mint vártuk volna.
A tej tartalommal nem rendelkező sötét csokoládéban durván fele annyi fehérje található, mint a fehér és tejcsokoládéban, kalciumtartalma pedig jóval alacsonyabb. A fehérje elengedhetetlenül szükséges a test növekedéséhez és fenntartásához, az egészség rendbehozatalához; a kalcium alapvetően befolyásolja az izmok összehúzódását, azokét az izmokét is, amelyek a szívverést szabályozzák; fontos szerepe van az egészséges idegműködésben, az enzimaktivitásban és a véralvadásban.
A sötét csokoládéban egy kicsit kevesebb a zsír, amit ajánlatos is minél kevesebbet fogyasztanunk, viszont a leggazdagabb szénhidrátban és magnéziumban (testsejtjeink fontos alkotóelemében, mely energiát von ki a megevett ételből), vasban (melynek lényeges szerepe van a vörös vérsejtek létrehozásában és az oxigén áramoltatásában) és niacinban (mely szintén közreműködik az ételekből való energiaszerzésben). Ezen kívül a sötét csokoládéban valamennyivel kevesebb a kalória. A szakemberek által olykor elutasított fehér csokoládéban több a kalcium, a cink, a karotin és a riboflavin (B-vitamin), mint a sötét csokoládéban.
A természetes ajzószer
A csokoládéban is megtalálhatók bizonyos alkaloidák - növényi eredetű organikus anyagok -, melyek erősítik a testet. A legfontosabb közülük a teobromin, mely gyenge vízhajtó. A teobromin mintegy 2 százalékát teszi ki egy kakaóbabnak, s egy átlagos nagyságú tábla csokoládéban nagyjából 200 milligrammnyi található belőle. A koffeintartalom jóval alacsonyabb: körülbelül 25 milligrammnyi táblánként, ami úgy az egynegyede annak a mennyiségnek, amit egy csésze kávé tartalmaz.
Homeopátiás „próbák" csokoládéval
A homeopaták „kísérletei" a csokoládéval világosan bizonyítják, hogy stimuláló hatása van. Az egyik ilyen kísérletben pörkölt, őrölt kakaóbabokat kevertek el forró vízben, s a keverék „olyasfajta izgalmat idézett elő az idegrendszerben, mint az erős feketekávé", valamint a „vérkeringés is hevesebb lett, amit a gyors pulzuson lehetett érezni". Érdekes, hogy amikor ugyanilyen főzetet készítettek pörköletlen kakaóbabból, egyik hatást se lehetett megfigyelni, amiből a vizsgálatot végző személyek arra következtettek, hogy a fiziológiai elváltozásokat a pörkölés alatt keletkező aromák okozzák.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése