Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglófforma):
1 üveg (850 ml) meggybefőtt,
250 g+1 evőkanál liszt,
200g vaj,
200g cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
csipetnyi só,
1 narancs reszelt héja,
2 teáskanál sütőpor,
5 tojás,
3 evőkanál tej,
½ teáskanál őrölt ánizs,
½ teáskanál őrölt fahéj,
½ teáskanál őrölt kardamom,
½ teáskanál őrölt szegfűszeg,
12 evőkanál krémlikőr (pl. Baileys),
1 teáskanál kakaópor,
150 g porcukor,
30 g natúr pisztácia, zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra (légkeverésesnél 150 °C) előmelegítjük. A formát kikenjük és zsemlemorzsával beszórjuk. A lecsöpögtetett befőttet 1 evőkanál liszttel meghintjük, a vajat 100 g cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a narancshéjjal kikeverjük. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A vajas masszába beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd a tejet és a fűszereket. Hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjéket, a sütőporral elvegyített lisztet és a meggyet. A tésztát beleöntjük a formába. A süteményt mindjárt a sütő középső rácsára téve 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A tetejét fele likőrrel meglocsoljuk, a maradék likőrből, a kakaóporból és a porcukorból kevert mázzal bevonjuk, pisztáciával megszórjuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése