Ragadós csokoládés-datolyás puding

Hozzávalók (8-10 adag):
200 g kimagozott aszalt datolya feldarabolva
70 g pirított, feldarabolt pekándió (helyettesíthető dióval is)
150 g sima liszt 2 kávéskanál sütőporral elkeverve
430 ml víz
35 g kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna                  
150 g porcukor                          
80 g vaj
2 tojás
Vajkaramellaszósz:
80 g vaj, darabolva
280 g barna cukor
300 ml sűrű tejszín

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt mérsékelten melegre. Kenjünk ki alaposan egy 22 cm átmérőjű tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral. Keverjük össze a datolyát és a vizet egy kis lábasban, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a szódabikarbónát, és hagyjuk állni 5 percig. Turmlxoljuk krémesre. Verjük fel a vajat és a cukrot egy kis tálban elektromos mixerrel, majd egyesével gyorsan keverjük bele a tojásokat (a keverék ennél a lépésnél hirtelen besűrűsödik). Öntsük át a keveréket egy nagyobb tálba: forgassuk bele az átszitált lisztet és a kakaóport, majd a diót és a meleg datolyás keveréket két adagban, Öntsük az egészet az előkészített formába.
Süssük közepes lángon kb. 1 órát. Hagyjuk állni a pudingot a formában 10 percig, majd utána helyezzük át egy nagyobb tálra, ízlés szerint forró vajkaramellaszósszal és tejszínhabbal tálaljuk. A vajkaramellaszósz elkészítéséhez keverjük össze a hozzá­valókat egy közepes lábasban, és állandó keverés mellett melegítsük - forralás nélkül -, amíg a cukor elolvad. Főzzük további 3 percig, keverés nélkül.


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése