Csokoládé- bomba

Hozzávalók (12 személyre):
Vaníliafagylalt:
220 g porcukor
8 tojássárgája,
660 ml tejszín,
1 vaníliarúd,
375 ml tejszín
Csokoládéhab:
I 75 g darabokra tört étcsokoládé,
3 evőkanál erős feketekávé,
4 szétválasztott tojás,
15 g lágy vaj vagy margarin,
1 evőkanál konyak,
3 evőkanál porcukor,
125 ml tejszín felverve

Elkészítése:

1. A fagylalt elkészítéséhez tegyük a cukrot és a tojássárgákat egy tálba, és addig keverjük, amíg sűrű és krémes lesz. Tegyük a tejszínt és a vaníliarudat egy vastag fenekű serpenyőbe, és főzzük 3 percig. Kissé hűtsük le, és vegyük ki a vanília-rudat.
2. Apránként adjunk 250 ml meleg tejszínt a tojásos keverékhez, és jól keverjük el. Adjuk hozzá ezt a keveréket a maradék tejszínhez, és alacsony hőmérsékleten kevergessük, amíg a massza a kanálra ragad. Tegyük félre hűlni.
3. A tejszínes keveréket jól megkeverve ontsuk egy fagyásálló, műanyag fóliával kibélelt tálcára, és fagyasszuk addig, amíg majdnem teljesen kemény lesz. Ezután villával törjük össze, és tegyük robot­gépbe. Addig keverjük, amíg a massza sűrű és kré­mes lesz. Öntsük a fagylaltot egy műanyag fóliával kibélelt, behűtött 2-2 ½ literes sütőformába. Nyomjunk a közepébe egy kisebb, fóliával bevont formát. Az oldalán hagyjuk feljönni a fagylaltot a forma tetejéig. Fagyasszuk keményre.
4. A csokoládéhab elkészítéséhez tegyük a csokolá­dét és a kávét egy tűzálló tálba, forró víz fölött olvasszuk meg, miközben keverjük simára. Ve­gyük le a gőzről, és egyenként keverjük bele a tojássárgákat. Keverjük tovább, és adjuk hozzá a vajat és a konyakot. Hagyjuk kihűlni.
5. A tojásfehérjét verjük fel nem túl kemény habbá, majd keverjük bele a cukrot. A tojáshabot és a tejszínhabot keverjük bele a csokoládés masszába. Vegyük ki a kisebb formát a fagylalt közepéről. Töltsük a csokoládéhabot a mélyedés­be, és tegyük vissza a fagyasztóba, amíg meg­dermed.
 

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése