Gazdag kuglóf

Hozzávalók (24 cm átmérőjű kuglóffor­ma):
3 tojás,
200 g margarin,
150 g cukor,
3 zacskó vaníliás cukor,
½ csomag sütő­por,
½  teáskanál só,
½ teáskanál fahéj,
100 g liszt,
150 g aszalt datolya,
300 g aszalt füge,
70 g kandírozott meggy,
100 g cukrozott citromhéj
100 g cukrozott narancshéj,
300 g hámozott kesudió egészben,
150 g mogyoróbél,
100 g hámozott mandula egészben,
a forma kikenéséhez vaj,
zsem­lemorzsa,
70 g sárgabaracklekvár,
kb. 1 evőkanál porcukor.

Elkészítés:

A sütőt 175 °C-ra (légkeverésesnél 165 °C) előmelegítjük. A formát jól ki­vajazzuk és liszttel beszórjuk. A tojáso­kat a margarinnal és a kétféle cukorral habosra kikeverjük. A sütőporral, a sóval és a fahéjjal elvegyített lisztet a tojásos-margarinos masszára szitáljuk. A datolyát és a fügét apróra felvágjuk. A kesudiót, a mogyorót, a mandulát, a kandírozott meggyet (15 dkg-ot félrete­szünk a díszítéshez) és a citrom-narancs keveréket a tésztába keverjük. A tésztát beleöntjük a kivajazott formába, és a sütő középső rácsára téve 60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tész­ta, akkor még pár percig sütni kell. A kuglófformában további 10 percig hűlni hagyjuk, mielőtt kiborítjuk. A lekvárt felmelegítjük, és szitán átpasszírozzuk. A kihűlt kuglófot a lekvár 2/3 részével megkenjük, a többibe belekeverjük a maradék gyümölcsöt és olajos magva­kat, majd a masszát a kuglófra kenjük. Végül porcukorral meghintjük.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése