Elzászi kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf­forma):
30 g élesztő,
1 kockacukor,
1,5 dl tej,
350 g finomliszt,
120 g vaj,
100 g porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csipet só,
4 tojássárgája,
1 citrom re­szelt héja,
2 evőkanál mandulaforgács,
2 evőkanál kakaó

Elkészítés:

Az élesztőt a kockacukorral és az 1 dl langyos tejjel elkeverjük, majd felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet és a környe­zetéből egy kevés, éppen annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk és 10-12 percig hólyagosra kelesztjük. Közben felolvasztjuk a vajat. Meglangyosítjuk a maradék tejet, beleke­verjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgájákat és a citrom reszelt héját. Apránként a liszthez adjuk, fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat és fényesre dagasztjuk. Me­leg helyen a kétszeresére kelesztjük. A kuglófformát kivajazzuk és beszór­juk mandulaforgáccsal. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd két cipóra osztjuk. Az egyik cipót 45 cm hosszú rúddá sodorjuk, a másikat kissé ella­pítjuk, és több részletben rászitáljuk a kakaót, jól összegyúrjuk és a fehérrel azonos hosszúságú rúddá sodorjuk. A két tészta-rudat szorosan összete­kerjük, majd a kuglófforma aljára fektetjük. Konyharuhával letakarjuk és kétszeresére kelesztjük. 200 °C-ra előmelegített sütőben a középső bordamagasságon 60 percig sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk és hagyjuk egészen kihűlni. Tálalás előtt a tetejét kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk rá a mandulát, vagy hintsük meg vaníliás porcukorral.
 

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése