Csokoládés profiterole

Hozzávalók (8 személyre):
185 g olvasztott étcsokoládé
Fánkok:
250 ml víz,
90 g vaj,
125 g liszt,
3 tojás,
Csokoládélikőrös töltelék:
125 g cukor,
3 tojássárgája,
2 evőkanál liszt,
250 ml tej,
60 g darabokra tört étcsokoládé,
1 evőkanál narancslikőr

Elkészítése:

1. A sütemény elkészítéséhez tegyük a vizet és a vajat egy serpenyőbe, és lassan forraljuk fel. Mi­helyt forrni kezd, keverjük bele a lisztet egy faka­nállal. Alacsony hőmérsékleten állandó keverés mellett főzzük 2 percig illetve amíg sima lesz, és leválik a serpenyő oldaláról.
2. Egyenként üssük bele a tojásokat, és mindegyik után alaposan keverjük el a masszát, amíg az könnyű és fényes lesz.
3. A masszából púpozott evőkanálnyi mennyisége­ket helyezzünk egy kivajazott tepsire, és süssük 10 percig. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra, és még 10 percig süssük, amíg a tész­ta aranyszínű és ropogós lesz. Fúrjunk egy kis lyu­kat mindegyik fánkba, és tegyük fémrácsra hűlni.
4. A töltelékhez tegyük a cukrot és a tojássárgákat egy tálba, és addig keverjük, amíg sűrű és habos lesz. Adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük össze.
5. Tegyük a tejet, a csokoládét és a likőrt egy serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten, állandó keverés mellett melegítsük, amíg sima lesz. Ve­gyük le a serpenyőt a tűzről, és lassan keverjük bele a tojássárgás keveréket. Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőmérsékleten állandóan ke­vergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, fedjük be, és tegyük félre hűlni.
6. Tegyük a tölteléket kis, sima csőrrel ellátott nyo­mózsákba, és a lyukon keresztül töltsük meg a fánkokat. A sütemények tetejét mártsuk olvasz­tott csokoládéba, és helyezzük fémrácsra, amíg megdermed.

Tejszínnel és friss gyümölccsel kínáljuk. A fánkokat előre is megsüthetjük, és tel­jes kihűlés után légmentes dobozban tarthatjuk. Szobahőmérsékleten egy napig, a fagyasztóban hosszabb ideig (hat hétig) tárolhatjuk megtöltés előtt.


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése