Császárkuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf­forma):
150 g vegyes aszalt gyümölcs,
60 g hámozott, durvára darált mogyo­ró,
60 g étcsokoládé,
1 evőkanál rum,
diónyi vaj vagy margarin,
2 evőkanál mandulaforgács
A tésztához:
5 tojás,
1 csipet só,
90 g +1 evőkanál kristálycukor,
250 g lágy vaj,
70 g porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
300 g fi­nomliszt,
1 kávéskanál sütőpor

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 °C) előmelegítjük. A formát jól kivajazzuk és beszórjuk mandula­forgáccsal. Az aszalt vagy cukro­zott gyümölcsöket, a mogyorót és a csokoládét felaprózzuk, majd az egészet összekeverjük a rummal. A tésztához a tojásokat kettévá­lasztjuk, a tojásfehérjét 1 csipet sóval felverjük, majd 90 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgájákkal. Bele­keverjük a rumba pácolt gyümöl­csöket. Egy keverőtálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport. A felvert hab 1/3 -át lyukas fakanállal vagy kézi habverővel óvatosan a vajas krémhez keverjük, majd több részletben felváltva belekeverjük a lisztet és a maradék habot. A masszát a formába simítjuk, és az alsó bordamagasságon azonnal 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve önthetünk rá olvasztott csokoládét és tehetünk rá aszalt gyümölcsöt, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Ha egészen kihűlt, tortaszerűen tálaljuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése