Isteni Csokoládétorta

Sütési idő: 45 perc
Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók (10-12 szelet):
155 g apró darabokra tört keserűcsokoládé
1 bögre/170 g barnacukor
½ bögre/125 ml sűrű tejszín
2 tojássárgája
200 g puha vaj
1 bögre/250 g cukor
1 teáskanál vaníliaeszencia
2 enyhén felvert tojás
1,5 teáskanál sütőpor
2 bögre/500 g liszt
3/4 bögre/185 ml tej
3 tojás fehérje

Gazdag csokoládé krém:
3/4 bögre/185 g cukor
3/4 bögre/185 ml víz
6 tojássárgája
200 g keserűcsokoládé, felolvasztva
250 g felkockázott vaj

Díszítés :
90 g vágott mandula, pirítva
csokoládéba mártott eper
 

Elkészítés:

1.Tedd a csokit, a barnacukrot, a tejszínt és a tojássárgákat hőálló tálba, és állandóan kevergetve forrásban lévő víz felett főzd addig, amíg egyenletes masszát nem kapsz. Tedd félre a tálat hűlni.
2.Tedd a vajat, a cukrot és a vaníliaeszenciát a tálba, és verd fel, hogy könnyű legyen és habos. Egyenként add hozzá a tojásokat, és verd fel. Szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet. Add hozzá a csokis masszát és a tejet, és alaposan keverd össze.
3.A tojásfehérjéket tedd egy tiszta tálba, és verd fel kemény habbá. Óvatosan keverd bele a tojásfehérje-habot a csokoládés masszába, majd öntsd két kivajazott és kibélelt 23 cm átmérőjű formába. 40 percig vagy tűpróbáig süsd 180°C fokon/gázsütő 4-es fokozatán. Pihentesd 5 percig a formában, utána rácsra borítva hűtsd le.
4.A krémhez tedd a vizet és a cukrot egy lábasba, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony hőfokon melegítsd, amíg a cukor fel nem olvad. Forrald fel, majd vedd le a hőfokot, és rotyogtasd 4 percig vagy amíg szirup állagú nem lesz.
5.Tedd a tojássárgákat egy tálba, és addig keverd, amíg ki nem világosodik a színe és be nem sűrűsödik. Fokozatosan keverd hozzá a szirupot és olvasztott csokoládét, és mindaddig keverd, amíg sűrű krémet nem kapsz. Fedd le, és addig hűtsd, amíg kenhető állagú nem lesz.
6.A torta összerakásához először vágd félbe a tortákat. Tedd az egyik fél tortát egy tányérra, és kend be a krémmel. Majd tedd rá a másik fél tortát, a krémet és így tovább váltakozva, amíg el nem fogynak a tortalapok. A maradék krémmel kend be a torta tetejét és az oldalát. A torta oldalát vágott mandulával, a tetejét pedig olvasztott csokival pöttyözött eperrel díszítsd.

Az epret mosd meg, töröld szárazra, és tedd egy sorban egy tálcára. Olvasztott fehér vagy barna csokoládét csurgass rá, és hagyd állni, amíg a csoki meg nem dermed.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése