Tiramisu szelet

Hozzávalók (8 szelet):
125 g vaj
2 teáskanál instant kávé
180 ml forró víz
100 g étcsokoládé feldarabolva
220 g porcukor
185 g finomliszt 1 ½ kávés­kanál sütőporral elkeverve
2 evőkanál kakaópor
1 tojás
1 teáskanál vaníliaeszencia
375 ml extra víz
110 g extra porcukor
10 g extra instant kávé
2 evőkanál marsala (aszúval, szamorodnival, édes fehérborral helyettesíthető)
250 mascarpone sajt
300 ml tejszín
120 g málna
1 evőkanál extra kakaópor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt alacsony hőfokon. Kenjünk ki alaposan egy 23 cm-es, négyzet alakú tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. Keverjük össze a vajat, a kakaóport, a forró vizet, a csokoládét és a cukrot egy közepes lábasban. Állandó keverés mellett lassan addig főzzük, amíg a csokoládé elolvad. A keveréket hagyjuk állni 5 percig. Kézi habverővel keverjük hozzá két adagban a lisztet és a kakaóport, majd a tojást és a vaníliaeszenciát. Öntsük a masszát az előkészített tepsibe. Süssük kis lángon kb. 40 percig, Hagyjuk a tepsiben 5 percig, majd sütőrácson hagyjuk kihűlni. Amíg sül a tészta, keverjük össze az extra vizet, az extra cukrot és az extra kávét, majd állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Forraljuk fedő és keverés nélkül 5 percig, adjuk hozzá a marsalát, és hűtsük le. Tegyünk félre egy kevés szirupot. Vágjuk a tésztát két lapra. Az egyiket a vágott felével felfelé helyezzük a sütőrácsra, és locsoljuk meg a maradék kávé­sziruppal, Lefedve tegyük hűtőbe 3 órára, esetleg egy éjszakára. Mindegyik lapot vágjuk félbe, majd nyolc egyforma szeletre. Keverjük össze a mascarponét, a tejszínt és a félretett kávés szirupot egy tálban. Kézi habverővel addig keverjük, amíg kissé megsűrűsödik. Helyezzünk nyolc kistányérra egy-egy szelet tortát, majd a mascarponés keverék felét osszuk szét. Tésztával borítsuk be a krémes rétegeket, és ismét a kenjük meg a tetejét krémmel. Díszítsük málnával, és szórjuk meg kakaóporral.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése