A csokoládélevél az egyik legegyszerűbben elkészíthető dekoráció. Nincs hozzá másra szükség, mint néhány érdekes formájú, friss levélre. Erős leveleket válasszunk, mert a puhák gyorsan összeesnek, elfonnyadnak, nagyon nehezen hagyják megmunkálni magukat, és a beecsetelést sem mindig bírják ki. Ajánlott a babér vagy a szőlőlevél (lehet vadszőlő is), valamint a citrus - és a bükkfalevél.
Nem mindig a levelek felső oldala a legmegfelelőbb a csokoládélevél készítéséhez. Gyakran éppen az alsó oldalon rajzolódik ki szebben az erezet.
Ezek azért is ideálisak, mert később gond nélkül lehúzhatok a csokoládélevélről. Használhatatlan ellenben minden olyan levél, amelynek felületén szálak húzódnak, mivel ezek könnyen beleragadnak a csokoládéba. A felhasználandó leveleket mindig frissen szedjük, hogy még elég erősek legyenek. Vattával vagy finom kendővel tisztára dörzsöljük, és a képen látható módon csokoládéba mártjuk vagy beecseteljük. Mindkét esetben ügyeljünk rá, hogy a levél másik oldalára ne kerüljön csokoládé, különben ezen a ponton nagyon nehéz lesz majd leválasztani a levelet a bevonóról. A csokoládélevél készítéséhez mindegyik bevonófajta felhasználható, de a helyes temperálásra mindig ügyeljünk.
A csokoládélevél készítése
A levelet végighúzzuk a csokoládé felszínén. Csak sima felületű levél alkalmas rá, mint például a narancs vagy a babérlevél. A módszer gyors és egyszerű:
A hullámos vagy egyenetlen felületű leveleket ecset segítségével vonjuk be csokoládéval. Mindig belülről haladunk kifelé, hogy a levél másik oldala tiszta maradjon:
Ha a csokoládé már teljesen megszilárdult, lehúzzuk róla a levelet. Legcélszerűbb a száránál megfogva óvatosan megmozdítani:
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése