Csokoládélevél

A csokoládélevél akkor a legszebb és legtermészetesebb, ha igazi levél segítségével formáljuk

A csokoládélevél az egyik legegyszerűbben elkészíthető dekoráció. Nincs hozzá másra szükség, mint néhány érdekes formájú, friss levélre. Erős leveleket válasszunk, mert a puhák gyorsan összeesnek, elfonnyadnak, nagyon nehezen hagyják megmunkálni magukat, és a beecsetelést sem mindig bírják ki. Ajánlott a babér­ vagy a szőlőlevél (lehet vadszőlő is), vala­mint a citrus - és a bükkfalevél.


Nem mindig a levelek felső oldala a legmegfelelőbb a csokoládélevél készíté­séhez. Gyakran éppen az alsó oldalon rajzolódik ki szebben az erezet.


Ezek azért is ideálisak, mert később gond nélkül lehúz­hatok a csokoládélevélről. Használhatatlan ellenben min­den olyan levél, amelynek felületén szálak húzódnak, mivel ezek könnyen beleragadnak a csokoládéba. A fel­használandó leveleket mindig frissen szedjük, hogy még elég erősek legyenek. Vattával vagy finom kendővel tisztára dörzsöljük, és a képen látható módon csokoládéba mártjuk vagy beecseteljük. Mindkét esetben ügyel­jünk rá, hogy a levél másik oldalára ne kerüljön csokoládé, különben ezen a ponton nagyon nehéz lesz majd leválasztani a levelet a bevonóról. A csokoládé­levél készítéséhez mindegyik bevonófajta felhasználható, de a helyes temperálásra min­dig ügyeljünk.


A csokoládélevél készítése


A levelet végighúzzuk a csokoládé felszínén. Csak sima felületű levél alkalmas rá, mint például a narancs­ vagy a babérlevél. A módszer gyors és egyszerű:



A hullámos vagy egyenetlen felületű leveleket ecset segít­ségével vonjuk be csokoládé­val. Mindig belülről haladunk kifelé, hogy a levél másik oldala tiszta maradjon:



Ha a csokoládé már teljesen megszilárdult, lehúzzuk róla a levelet. Legcélszerűbb a száránál megfogva óvatosan megmozdítani:
 




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése