A nyers kakaó - A kakaófajták és piacuk


A kakaó két fajtára, nemes-, Illetve konzumkakaóra való felosztása árulkodik piacra kerülő mennyiségéről is. A nemeskakaó (criollo) kiváló minőségű, a világpiacon azonban éppen ezért kisebb mennyiségben fordul elő. A finom aromájú és illatanyagú kakaót elsősorban Közép- és Dél-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában nevelik, ára meglehetősen borsos. A világ kakaótermésének csaknem 90%-át a konzum-kakaó (forastero) teszi ki, amely a legtöbb csokoládé-alapmassza bázisát képezi. Legnagyobb mennyiségben az afrikai kontinensen termesztik (Ghánában, Elefántcsontparton, Nigériában és Kamerunban), ahon­nan elsősorban az európai piacot látják el. Észak-Amerika konzumkakaó-piacain Brazíliáé a vezető szerep, de az utóbbi időben egyre nagyobb részt követel Délkelet-Ázsia is.

A nyers kakaóval való kereskedelem fő színhelye a londoni, párizsi, New York-i árutőzsde. Az alkuk és megállapodások lezajlanak már a szüret megkezdése előtt. A termelők és a vásárlók - elsősorban a fejlett Ipari országok élelmiszer-ipari cégei és csokoládégyárai meghatározott mennyiségű és minőségű nyers kakaó adásvételéről kötnek megállapodást. A kívülállók számára alig érthető kakaó-világpiac a piacgazdaság szabályai szerint, a kereslet és a kínálat viszonyához igazodva működik. Az utóbbi három évtized árait végignézve megállapíthatjuk, hogy néhány - elsősorban váratlan politikai és természeti fordulatok okozta - na­gyobb ingadozástól eltekintve a kakaópiac mindvégig stabil maradt, ennek árát azonban a termelőknek, az Egyenlítő menti szegényebb országoknak kellett megfizetniük.

A tárolás

A világpiaci árak esetleges nagyobb ingadozásai ellen raktárkészletek felhalmozása a védekezés
A fogyasztó ország csokoládégyárába megérkezvén a nyers kakaót komoly minőség-ellenőrzésnek vetik alá, hiszen csak a megfelelő minőségű alapanyag jelenthet garanciát a végtermék jó minőségére. A szakemberek szúrópróbát vesznek a zsákokból, és megvizsgálják, megfelel-e a követelményeknek a szállított kakaó, egészséges-e, tökéletesen fermentált-e, megfelelő körülmények között szárították és szállították-e.

A további feldolgozásig a kakaót elraktározzák. A szúró-próbával ellenőrzött zsákokat most felvágják, és nagy tartályokba öntik a kakaóbabot. A helyes raktározás követelményei igen szigorúak, megfelelő kell legyen a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma és a helyiség szellőzése. Az érzékeny kakaó megóvása érdekében a tárolási körülményeket rendszeresen és gondosan ellen­őrzik.


Klikk a képre: 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése