A kakaóbab tápértéke

A teához és a kávéhoz hasonlóan a kakaó is magas alkaloidtartalmú, az emberi szervezetre serkentőleg hat. A másik két itallal ellentétben azonban a kakaót nem­csak az élvezeti cikkekhez, de az élelmiszerekhez is sorolják.

A kakaóbab tápértéke igen magas, mivel zsírtartalma az 55%-ot Is elérheti, fehérjetartalma 14%, tartalmaz ezenkívül 9% keményítőt és 2,6% ásványi anyagot, valamint 5% vizet és 14% N-mentes szárazanyagot. Alkaloidja, a theobromin 100 grammból 1,5 gramm, sőt
0,2 %  erejéig még koffein is található benne. A kakaóbab-tartalmú termékek ezért igen finomak, és fogyasztásuk kellemes, de túlzásba nem szabad vinni. Egy megszárított kakaóbab súlya általában 1-2 gramm.
A feldolgozásnak ebben a szakaszában a babnak még apró kis kakaógyökere van, ez azonban kellemetlen ízű, ezért a további feldolgozás során már nem használják. A bab súlyának kb. 10-17%-a a héj, amelyet később kávé- és teapótlók előállításánál használnak fel, porfor­mában pedig theobromint nyernek belőle.

A végtermék jó minőségéhez a legjobb kakaófajták gondos kiválogatása az első lépés

A kakaóbabot nyílt tűz felett forgó acélgömbben pörkölik. A gömböt először húszpercnyi pörkölés után nyitják ki, hogy megvizsgálják a bab állapotát, amelytől függően a folyamat akár 40 percig is eltarthat. A gömböt végül megállítják, kinyitják, a forró kakaóbabot fateknőbe szórják és miközben kihűl, több ízben gondosan átforgatják

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése