Fóliával formált csokoládé

A PVC-fólia megjelenése tette lehetővé a formázás kiváló módszerét, amellyel a legváltozatosabb csokoládédíszítéseket készíthetjük:




A PVC-ből készült műanyag fóliát különböző formákban kínálják a kereskedők (csíkként, ívként, tekercsben). Ez a kis darab műanyag az egyik leghasznosabb, sokoldalúan felhasználható segédeszköz csokoládé-dekorációk készí­téséhez. Jól hajlítható, alakítható. A csokoládénak - a pa­pírral ellentétben, amely a csokoládéfelszínt mattá teszi - szép fényes felületet kölcsönöz, ráadásul könnyű lehúzni a kész, megszilárdult bevonóról. Amikor a különböző erős­ségű fóliák között válogatunk, mindig gondoljuk végig, milyen formájú csokoládé-dekorációt akarunk készíteni. Gyűrűnél és cseppnél például erős fóliát válasszunk, mert a megszi­lárdult bevonót később semmilyen más eszköz nem tartja. A gyűrű rögzítéséhez elegendő egy gumi is. Bonyolultabb formák előállításánál inkább vékonyabb fóliát használjunk, amely könnyebben hajlítható, a csokoládé megszilárdulása közben pedig jobban tapad a formához (például szív alakú kiszúróhoz). Ha kis tölcséreket akarunk ké­szíteni - később például krémmel tervezzük megtölteni -, ugyancsak a vékonyabb fóliát válasszuk. 
A papírtölcsért ragasztószalaggal erősítsük meg és töltsük tele csokoládébevonóval. Rácsra állítva hagyjuk megdermedni, és mielőtt teljesen meg­szilárdul, a szélét simára igazítjuk. A fóliával való problémamentes csokoládéfor­málás előfeltétele, hogy a bevonó hibátlanul tempe­rált legyen - vonatkozik ez a sötét, a fehér és a tejes bevonóra egyaránt. A helyiség és a munkalap is meg­felelő hőmérsékletű legyen, ehhez a munkához 22-24 °C az ideális, mert ezen a hőmérsékleten a bevonó csak las­san szilárdul meg, és így elegendő időnk marad a formázás­ra. A készre alakított csokoládét hideg szobában vagy hűtő­szekrényben tároljuk. A jól áthűlt csokoládé magától is elválik a fóliától, a még nem teljesen kihűltét azonban nagyon nehéz leválasztani. Mielőtt leemelnénk a fóliáról a kész díszt, mindig győződjünk meg róla, hogy valóban teljesen hideg és szilárd. Ha valahol még tapad a fóliához, ne erőltessük a lehúzást, hanem hűtsük tovább a csokoládét.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése