A gyártó csak akkor nevezheti termékét nemesnek, ha a felhasznált kakaó legalább 40%-a nemeskakaó volt. Ugyancsak fontos a kakaómassza aránya a cukorhoz képest. Minél több benne a kakaó és kevesebb a cukor, annál sötétebb és kesernyésebb, fanyarabb a csokoládé.
A sötét fajták közül a „félkeserű" és a „finoman keserű" csokoládé legalább 50%-ban, a „keserű" és az „extra keserű" pedig legalább 60%-ban kakaó-szárazanyagot kell tartalmazzon. Tejcsokoládénál az előírás legalább 25% kakaó-szárazanyag, 14% tejszárazanyag, 3,5% tejzsír és legfeljebb 55% cukor.
A fehér csokoládé pedig tulajdonképpen már nem is csokoládé, hiszen hiányoznak belőle a kakaó szín- és ízképző anyagai. A kakaóvajon kívül nem is tartalmaz semmilyen, kakaóbabból származó adalékot.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése