"XOCOLATL" A csokoládé története




A spanyolok által meghódított Újvilágban igen elterjedt, az Óvilágban azonban akkoriban még ismeretlen kakaócserjék és fák a magasabb növények lombja alatt megbújva rezegtették széles koronájukat, egy­szerre mutatva fel a teremtés minden fokozatát: levelet, virágot, s mindjárt a gyümölcsöt is. A svéd természettudós, Carl von Linné a XVIII. században „theobromá"-nak, az istenek eledelének nevezte ezt az örökzöld, paradicsomi növényt, amelyről már az indiók évezredes meséi is úgy tartották, gyümölcsének élvezete csak az isteneket illetheti meg.

Életfa a paradicsomban

A kakaó igazi életfa. Kakaóra emlékeztető dús ágazatú, hosszúkás és sima levelű, rügyezéskor vöröses, később sötétzöld koronájú, kis rózsaszín kelyhű és citromsárga, közvetlenül a törzsön sarjadó virágú, édes illatukkal a bogarakat odacsalogató fákat rajzoltak-festettek már a középkor hideg, huzatos kolostoraiban didergő szerzetesek is a bibliai édent ábrázoló képekre. A különleges jelenséget, a törzsön fakadó virágot a botanikusok később „kauliflórának", törzsvirágnak keresztelték a görög caulos (szár) szó alapján. A kakaó gyümölcse ugyanis közvetlenül a gyakran göcsörtös törzsön növekszik, legfeljebb a vastag ágak tövére kapaszkodik ki egy rövid szakaszra. Arasznyi, zöld terméssé érik, alakja kétfajta lehet: kerek vagy, hosszúkás és hegyes. Súlya körülbelül fél kilogramm. A magokat kettős védőréteg veszi körül, belül a kellemesen savanykás ízű. rózsás, lédús gyümölcshús, kívül pedig a zöld, bőrsimaságú héj. Az orinocói indiók  szomjoltóként ismerték, kipréselték belőle savanykás levét, a gyümölcsöt pedig eldobták. A kakaócserje vagy fa még az időjárási viszonyok tekintetéhen is a paradicsomi körülményeket kedveli: 20 °.C körüli kellemes, egyenletes melegét, nedves talajt, enyhén párás levegőt. A hideget, az erős szelet, és az égető napsütést nem viseli el. Ha jól érzi magát húsz-ötven bab formájú magot tartalmazó gyümölcsöt hoz. Amikor termése beérik, egyszer csak felfakad, és az apró, szabálytalan alakú kövecskékre emlékeztető magok láthatóvá válnak. Felületük a többi maggal való érintkezési pontokon ellaposodik. 

Belsejükben található a vörösesbarna, frissen még olajos, aromás, mégis keserű mag. Ez az igazi, az ősidők óta a Kolumbusz által Amerikának keresztelt kontinens és szigetei trópusi erdeiben növekvő kakaó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése