Ezzel a kétréteges módszerrel érdekes összhatást érhetünk el
A cukrászatban és a bonbonkészítésben Igen sokoldalúan alkalmazzák ezeket a díszítéseket, ha pedig a csokoládécsíkokat vastagabbra készítik, akár magukban is fogyaszthatók.
A módszer viszonylag egyszerű. Egy réteg - lehetőleg sűrűre temperált - csokoládéból csíkot simítunk sütőpapírra, vagy még jobb megoldásként fóliára. így szépen csillogó felületet kapunk. Az első réteg csokoládé azért legyen sűrű, nehogy a „fésülés" után Ismét szétfusson. Ha már megszilárdult egy kissé (megkeményednie azonban semmiképpen nem szabad!), a réseket kitöltjük lehetőleg híg, színben az első réteggel kontrasztot alkotó bevonóval, a felszínét pedig egyenletesre simítjuk. A csíkok szélességét a fésű fogainak szélessége határozza meg, magasságukat pedig a fésülés során még befolyásolhatjuk. Az- így elkészített díszítéseket tetszés szerint vághatjuk illetve szurkálhatjuk különböző formára. Ezt az utolsó műveletet megkönnyíti, ha a csokoládé még nem dermedt meg teljesen.
Hullámminta:
Ehhez a fésűt hullámvonalban vezessük a felső csokoládérétegen. A hullámok ívét tetszés szerint tervezhetjük kisebbre, illetve nagyobbra.
A csíkozás művelete:
Sütőpapírra terítünk egy réteg fehér bevonót, egy kis lécet fektetünk mellé, hogy egyenes legyen a széle, majd ritkás fogú díszítőfésűt húzunk végig rajta:
A lehetőleg híg kontraszt-bevonót - példánkban a sötétet - az alig megdermedt alsó rétegre öntjük:
Hajlított palettával elsimítjuk, majd a papírt kissé megemeljük, és visszaejtjük az asztalra, hogy a bevonó egyenletes eloszlását elősegítsük:
Világos-sötét csíkozás:
Tetszés szerinti vastagságban sütőpapírra vagy fóliára simítunk egy adag temperált tejcsokoládé-bevonót. A díszítőfésű méreténél valamivel szélesebb csíkban terítsük szét:
Fektessünk mellé egy lécet, hogy az oldala egyenes legyen, majd sűrű fogú díszítőfésűvel menjünk végig rajta. Nyomjuk rá olyan erősen a fésűt, hogy a fogak nyomán a papír láthatóvá váljék:
A csokoládét hagyjuk kissé összeállni, majd széles csíkban ráöntjük a híg, sötét bevonóróteget:
Hajlított palettával egyenletesre simítjuk a csokoládé felszínét. A papírt kissé megemeljük és visszaejtjük, hogy elősegítsük a csokoládé egyenletes eloszlását és megakadályozzuk üres terek képződését:
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése