Csíkosan és hullámosan

Ezzel a kétréteges módszerrel érdekes összhatást érhetünk el

A cukrászatban és a bonbonkészítésben Igen sokol­dalúan alkalmazzák ezeket a díszítéseket, ha pedig a csokoládécsíkokat vastagabbra készítik, akár maguk­ban is fogyaszthatók.

A módszer viszonylag egyszerű. Egy réteg - lehetőleg sűrűre temperált - csokoládéból csíkot simítunk sütőpa­pírra, vagy még jobb megoldásként fóliára. így szépen csillogó felületet kapunk. Az első réteg csokoládé azért legyen sűrű, nehogy a „fésülés" után Ismét szétfusson. Ha már megszilárdult egy kissé (megkeményednie azonban semmiképpen nem szabad!), a réseket kitölt­jük lehetőleg híg, színben az első réteggel kontrasztot alkotó bevonóval, a felszínét pedig egyenletesre simítjuk. A csíkok szélességét a fésű fogainak széles­sége határozza meg, magasságukat pedig a fésülés során még befolyásolhatjuk. Az- így elkészített díszí­téseket tetszés szerint vághatjuk illetve szurkál­hatjuk különböző formára. Ezt az utolsó műveletet megkönnyíti, ha a csokoládé még nem dermedt meg teljesen.


Hullámminta:

Ehhez a fésűt hullámvo­nalban vezessük a felső csokoládérétegen. A hullámok ívét tetszés szerint tervezhetjük kisebbre, illetve nagyobbra.


A csíkozás művelete:

Sütőpapírra terítünk egy réteg fehér bevonót, egy kis lécet fektetünk mellé, hogy egyenes legyen a széle, majd ritkás fogú díszítőfésűt húzunk végig rajta:
 
A lehetőleg híg kontraszt-bevonót - példánkban a sötétet - az alig megder­medt alsó rétegre öntjük:
 
Hajlított palettával elsimítjuk, majd a papírt kissé megemeljük, és visszaejtjük az asztalra, hogy a bevonó egyenletes eloszlását elősegítsük:
 Világos-sötét csíkozás:

Tetszés szerinti vastagságban sütőpapírra vagy fóliára simí­tunk egy adag temperált tejcsokoládé-bevonót. A díszítőfésű méreténél valamivel szélesebb csíkban terítsük szét:
  
Fektessünk mellé egy lécet, hogy az oldala egyenes legyen, majd sűrű fogú díszítőfésűvel menjünk végig rajta. Nyomjuk rá olyan erősen a fésűt, hogy a fogak nyomán a papír láthatóvá váljék:
 
A csokoládét hagyjuk kissé összeállni, majd széles csík­ban ráöntjük a híg, sötét bevonóróteget:
 Hajlított palettával egyenletesre simítjuk a csokoládé felszínét. A papírt kissé megemeljük és visszaejtjük, hogy elősegít­sük a csokoládé egyenletes eloszlását és megakadályoz­zuk üres terek képződését:
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése