Szétterített, felvágott, kiszurkált csokoládé

Mindhárom bevonófajtánál alkalmazható egyszerű módszer díszítések készítésére


Az eljárás egyszerűségét csak fokozza, hogy nincs szük­ség hozzá különösebb kézügyességre. A vágásnál elegen­dő egy vonalzó, a klszurkálásnál a megfelelő forma hasz­nálata és a műveletet nem hibázhatjuk el. A részletekre természetesen így Is ügyelni kell, áll ez különösen a megfe­lelő temperálásra és a csokoládémassza egyenletes szétte­rítésére. A bevonót a lehető legvékonyabban és simábban igyekezzünk szétteríteni a papíron vagy fólián. Segíthet, ha a massza szétterítése után az alátétet - akár többször is megemeljük, majd visszaejtjük az asztalra, a csokoládé így egyenletesre, simára „zökken" rajta. Ha sütőpapír helyett kemény PVC-fóliát használunk, a csokoládé lefelé néző felülete olyan szép fényes lesz, mintha csak formába öntve készítettük volna. A még folyékony felszínre más színű bevonóval csorgathatunk, rajzolhatunk különféle mintákat. Ha díszítőfésűt akarunk használni, két réteg csokoládét vigyünk fel előbb a papírra. Ezekből a kis csokoládédeko­rációkból megéri mindjárt többet készíteni, mint amennyire éppen szükségünk van. Nagy könnyebbség, ha mindig kéznél van belőle egy kis tartalék. A csokoládét eltehetjük lapként is, ekkor azonban ügyelni kell rá, hogy csak kisebb lapokat és teljesen egyenes helyzetben tároljunk. Nagyobb felületek ugyanis a papíron felpúposodnának, és további feldolgozásuk jelentősen megnehezülne.


Szétterített, darabokra vágott csokoládé:

Sütőpapíron vagy fólián a lehető legvékonyabban szét­terítjük a csokoládébevonót. A papírt ezután felemeljük, majd visszaejtjük az asztalra, hogy egyenletes legyen rajta a massza:
 


Mielőtt még teljesen megder­medne, megmelegített kés­sel 15x20 cm-es négyzetekre vágjuk fel, hogy megakadá­lyozzuk a teljes megdermedéssel járó felpúposodást:
 


A csokoládélemezt egy másik papírra borítjuk, és az eredeti papírt lehúzzuk róla. A díszítésekhez tetszés szerint fordíthatjuk a csokoládét akár a fényes, akár a matt oldalával felfelé:
 


A csokoládét még a végle­ges megszilárdulás előtt vágjuk fel, nehogy eltörjön vágás közben. A kést így is melegítsük meg egy kissé, és minden vágás után töröljük le nedves kendővel:
 



A leggyorsabb és legegyszerűbb azonban, ha a for­mákat közvetlenül a szétterítés után vágjuk, illetve szur­káljuk ki, amíg a csokoládébevonó nem hűlt ki teljesen. A rendelkezésre álló idő rövid, ezért gyorsan kell dolgoz­nunk. A teljesen kihűlt csokoládét nehezebb feldolgozni: felmelegített késsel vagy kiszúróval, lassan kell meg­munkálni, különben azonnal törik. Hideg csokoládé esetén a kés vagy a forma minden egyes vágás utáni alapos megtisztogatása is igen fáradságos művelet.


Mintanyomás.  

A csokolá­dét nagyon vékony réteg­ben terítsük szét, hagyjuk megdermedni, majd terít­sünk rá még egy réteget:
 


A második rétegbe egyenes vagy hullámos mintát rajzolhatunk. Felmelegített kiszúróval tetszés szerinti formákat szurkálhatunk a csokolá­déból. Mértani formákat késsel is kivághatunk belőle:
 






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése