Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglófforma):
3 tojás,
250 g vaj,
250 g cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl tejszín,
1 dl tejföl,
350 g liszt,
1 csomag sütőpor,
250 g darált mogyoró,
1 teáskanál fahéj,
150 g barna cukor,
100 g keserű csokoládé
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 °C) előmelegítjük. A tojásokat a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt és a tejfölt. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, majd a cukros-tojásos masszához adjuk. A darált mogyorót egy serpenyőben csak addig pirítjuk, amíg megérezzük az illatát.
Hozzákeverjük a fahéjat és a barna cukrot. Egy vajjal kikent kuglófformát megszórunk 3-4 evőkanál darált mogyoróval, majd a tészta felével megtöltjük, rászórjuk a maradék mogyorós keveréket, és betakarjuk a tészta másik felével. Egy villával óvatosan márványosra keverjük, és a sütő középső rácsán 90 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk, a kihűlt tésztára öntjük, végül megszórjuk színes tortadarával, vagy tetszés szerint díszíthetjük tört mogyoróval.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése