A csokoládé olvasztása


Ha a csokoládét önmagában olvasztjuk, teljesen száraz esz­közöket használjunk, mivel a csokoládé a víztől besűrűsöd­het és megkeményedik. Ezért az olvasztás alatt és után se fedjük le, mert megköthet. Ha a csokoládé besűrűsödik, ad­junk hozzá egy kevés főzőmargarint (ne vajat), és jól kever­jük össze. Ha nem sikerül, ismételjük meg a műveletet. Ne dobjuk el a besűrűsödött csokoládét, hanem tejszín hoz­záadásával készítsünk krémet belőle.
Akár folyadékkal, akár anélkül, a csokoládét lassan kell olvasztani. Könnyen odakozmál, s kellemetlen íze lesz. Ha gőz kerül a csokoládéba, szilárddá válhat. Ilyenkor kever­jünk bele egy kevés növényi zsiradékot. A keserű csokoládét ne melegítsük 50 °C feletti hőmérsékleten. A tejcsokoládét és a fehér csokoládét 45 °C felett ne melegítsük. Nagyon fi­gyeljünk a fehér csokoládé olvasztásánál, mert könnyen cso­móssá válik a hő hatására.

A csokoládé olvasztása lassú forrásban lévő víz fölött

1, Vágjuk a csokoládét éles késsel apró darabokra, így az gyorsan és egyenletesen fog megolvadni.



2, Tegyük a csokoládét kétrészes pároló-edénybe vagy egy főzőedényre helyezett hőálló tálba. A vizet lassú tűzön melegít­sük. A tál a vízzel nem érintkezhet.



3, Lassan melegítsük a csokoládét, amíg meg nem olvad és egészen sima nem lesz. Néha kevergessük. Vegyük le a tűzről.





A csokoládé olvasztása nyílt láng fölött

Amikor a csokoládét valamilyen folyadék­kal, például tejjel, tejszínnel vagy vajjal kell felolvasztani, tegyük a csokoládét egy edénybe, és nyílt lángon olvasszuk.

1, Válasszunk egy vastag falú edényt. Tegyük bele a csokoládét, a folyadékot, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig olvasszuk, amíg a keverék sima nem lesz. Ekkor azonnal vegyük le a tűzről. Ezzel a módszerrel lehet készíteni kréme­ket, cukormázt és bizonyos édességeket.



2, A csokoládét alacsony hőfokú sütőben is olvaszthatjuk. Melegítsük fel a sütőt kb. 100 °C-ra. Tegyük a csokoládét hőálló tálba és helyezzük a sütőbe néhány percre. Vegyük ki a tálat a sütőből, mielőtt teljesen elolvadna és kevergessük, amíg sima nem lesz.





A csokoládé olvasztása mikohullámú sütőben

A főzés alatt rendszeresen ellenőrizzük a csokoládét. 650-700 watton főzzük, mivel a mikrohullámú sütők típusonként változnak.

1, Tegyünk 100 gramm apró darabokra vágott sötét, félédes vagy keserű csokolá­dét mikrohullámú sütőben használható tálba, és kb. 2 percig melegítsük közepes hőfokon. A tejcsokoládét vagy fehér csokoládét melegítsük alacsony hőfokon kb. 2 percig.



2, A főzési idő alatt rendszeresen ellenőrizzük a csokoládét. A csokoládé mérete nem fog megváltozni, azonban fényesebb lesz. Ekkor ki kell venni a mikrohullámú sütőből, és addig kell kevergetni, amíg sima nem lesz.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése