Csokoládés-mentás sütemény


 

Hozzávalók (20 adag):
125 g vaj feldarabolva
2 teáskanál instant kávé
180 ml víz
100 g étcsokoládé durvára vágva
220 g porcukor
1 tojás, könnyedén felverve
185 g finomliszt 2 kávés­kanál sütőporral elkeverve
2 evőkanál kakaópor
Mentakrém:
125 g vaj feldarabolva
480 g porcukor
2 evőkanál tej
½ teáskanál mentaeszencia 
zöld ételfesték
csokoládébevonó
300 g étcsokoládé, feldarabolva
250 ml tejszín

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt alacsony hőfokon. Kenjünk kí két 8x26 cm-es sütőformát, majd béleljük ki alaposan sütőpapírral. Keverjük össze a vajat, a kávét, a vizet, a csokoládét és a cukrot egy közepes lábasban, majd főzzük kis lángon krémesre. Tegyük át a keveréket egy közepes tálba. Verjük fel a tojást a liszttel és a kakaóporral. Öntsük át a keveréket az előkészített formába. Süssük kis lángon kb. 45 percig. Vegyük ki a sütőből, majd 5 perc után helyezzük sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni. Egy éles késsel vágjuk ketté a tésztát. A darabokat helyezzük sütőrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Mindegyik részt kenjünk meg krémmel, majd fedjük le egy adag tésztával. A maradék mentakrémet tegyük habzsákba és díszítsük vele a sütemény tetejét. Tegyük hűtőbe egy órára, majd fém spatula segítségével gyorsan kenjük be a csokoládébevonóval a tetejét és oldalát. Hagyjuk szobahőmérsékleten addig, amíg a bevonó megszilárdul. A mentakrém elkészítéséhez verjük fel a vajat egy kis tálban elektromos mixerrel olyan világosra, amilyenre csak lehet. Folyamatosan adagolva adjuk hozzá a porcukrot, a tejet, a menta­eszenciát és a tetszés szerinti ételfestóket. A csokoládébevonó elkészítéséhez keverjük össze a csokoládét és a tejszínt egy kis lábasban, majd kis lángon főzzük krémesre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése