Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglófforma):
100 g mazsola,
1 citrom reszelt héja és leve,
400 g liszt,
1 csomag sütőpor,
4 tojás,
3 evőkanál víz,
1 csipet só,
250 g cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
0,5 dl növényi olaj,
30 g kakaópor,
vaj,
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra (légkeverésesnél 150 °C) előmelegítjük. A formát jól kivajazzuk és zsemlemorzsával beszórjuk. A mazsolát forró vízben megmossuk és hagyjuk lecsöpögni. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk és szárazra töröljük, levét kicsavarjuk. Egy tálba átszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a vízzel és a csipet sóval felverjük, majd apránként beleszórjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral, a citrommal és az olajjal. Lyukas fakanállal óvatosan laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a lisztet felváltva adjuk a masszához. A massza felébe belekeverjük a kakaót. Kivajazott formába öntjük a sárga massza felét, ráöntjük a barna masszát, megszórjuk mazsolával, majd a maradék masszát ráöntjük. Egy villa segítségével könnyedén átkeverjük, hogy márványos legyen. A süteményt azonnal a sütő középső rácsára téve 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése