Hozzávalók (kb 40 db):
250 g cukor,
90 g barnacukor,
500 ml tejszín,
250 ml kukoricaszirup (cukorszirup),
60 g feldarabolt vaj vagy margarin,
½ kiskanál szódabikarbóna,
155 g apróra vágott dió,
1 evőkanál vaníliaaroma
Csokoládémáz
375 g olvasztott ét- vagy tejcsokoládé 2 kiskanál növényi olaj
Elkészítése:
1. A cukrot, a barnacukrot, a tejszínt, a kukoricaszirupot és a vajat egy serpenyőben és állandó keverés mellett óvatosan melegítsük, amíg a cukor megolvad. Ha a cukor kikristályosodik a serpenyő oldalán, nedves kenőecsettel szedjük le.
2. Forrásig hevítsük a szirupot, és keverjük bele a szódabikarbónát. Csökkentsük a hőfokot, és addig főzzük, amíg a szirup keményedni nem kezd, Illetve a cukorhőmérő eléri a 120 °C-t.
3. Keverjük bele a diót és a vaníliaaromát, és öntsük a masszát egy kivajazott, fóliával kibélelt 20 x 20 cm-es tepsibe. Tartsuk szobahőmérsékleten kb. 5 órán keresztül, amíg a karamell megszilárdul.
4. Vegyük ki a tepsiből, és vágjuk fel 2x2 cm-es darabkákra.
5. A máz elkészítéséhez keverjük össze a csokoládét és az olajat. A karamelldarabkákat mártsuk félig az olvasztott csokoládéba, és helyezzük zsírpapírra, amíg megdermednek.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése