Gyümölcsös kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf­forma):
2 narancs,
200 g csokoládé,
100-150 g aszalt gyümölcskeverék,
150 g vaj vagy margarin,
450 g cukor,
1 cso­mag vaníliás cukor,
3 tojás,
450 g liszt,
1 csomag sütőpor,
1 dl tej, pár szem mogyoró vagy dió,
1 evőkanál kakaó­por,
1 evőkanál lekvár,
1 rumaroma.

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 °C) előmelegítjük. A formát jól kivajazzuk és liszttel beszórjuk. A narancsokat forró folyó víz alatt alaposan megmossuk. A héját lere­szeljük, a húsát apró kockákra vágjuk. A csokoládé felét és az aszalt gyü­mölcsöket durva darabokra vágjuk. A vajat habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cuk­rot. A tojásokat egyenként felütjük, és belekeverjük a cukros vajba. Egy tálba átszitáljuk a lisztet és a sütő­port. A tejjel felváltva apránként a habos masszához adjuk. Belekeverjük a narancs héját és a rumaroma felét. A sűrű tésztához lazán hozzákeverjük a csoki felét, a kockákra vágott na­rancsot és a héját, a diót, mogyorót, összevágott aszalt gyümölcskeveréket és a rumot. A massza 2a részét a for­mába töltjük. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport és a világos tésztára öntjük. A süteményt pihen­tetés nélkül a sütőben középen 90 percig sütjük. Tűpróbával ellenőriz­zük, hogy átsült-e már. Ha a tűre rá­ragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A kuglófot rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd a maradék csokit a rumaromával, lekvárral mik­rohullámú sütőben összeolvasztjuk, és bevonjuk vele a kuglófot.
 

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése