Marcipános-pisztáciás kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kug­lófforma):
A marcipánkockához:
120 g mar­cipánmassza,
1 evőkanál sütőrum,
100 g hámozott, darált pisztácia.
A tésztához:
5 tojás,
1 csipet só,
250 g vaj,
250 g cukor,
1 evőkanál sü­tőrum,
180 g finomliszt,
140 g étkezé­si keményítő,
1 teáskanál sütőpor.
A mázhoz:
100 g zsíros csokoládé­máz,
25 g aprított pisztácia.
Kikenéshez:
vaj,
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 °C) előmelegítjük. A formát jól kivajazzuk, és zsemlemorzsával be­szórjuk. A marcipánmasszát össze­gyúrjuk a pisztáciával és a rummal, 1 cm vastagra nyújtjuk, és kockákra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cu­kor felét, és kemény habbá verjük. A tésztához a vajat a cukor másik felével, a tojássárgájával és a rum­mal habosra keverjük. Egy másik edénybe átszitáljuk a lisztet, hozzá­adjuk a keményítőt és a sütőport, és felváltva a kemény habbal a vajas keverékhez adjuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a kockára vágott mar­cipános pisztáciát. A tésztát a formá­ba töltjük, és a sütőben (középen) 80 percig sütjük, majd sütemény­rácson hagyjuk kihűlni. A bevonót vízfürdőben megolvasztjuk. Bevon­juk vele a süteményt, és gazdagon megszórjuk az aprított pisztáciával.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése