Hozzávalók (20 cm átmérőjű kuglófforma):
50 g mazsola,
2 evőkanál rum,
3 tojás,
500 g túró,
3 evőkanál víz,
1 csipet só,
75 g cukor,
50 g vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
½ teáskanál őrölt fahéj,
1 citrom reszelt héja,
5 evőkanál búzadara,
50 g nem sózott pisztácia,
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 150 °C) melegítjük. A formát jól kivajazzuk és megszórjuk zsemlemorzsával. A mazsolát meleg víz alatt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és beáztatjuk a sütőrumba. A túrót botmixerrel finom, csomómentes péppé verjük. A tojásfehérjéket a vízzel és 1 csipet sóval felverjük, majd apránként belekeverjük a cukor felét, és kemény habbá verjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a vajjal, a cukor másik felével és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromhéjat, a túrót, a búzadarát, a rumos mazsolát és végül a pisztáciát. Lyukas fakanállal vagy kézi habverővel alulról felfelé óvatos mozdulatokkal összekeverjük a nyers tésztát. A masszát a formába töltjük. A süteményt a sütő középső rácsára téve 60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A sütés után a formában hagyjuk még 10 percig pihenni, majd tálra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, díszíthetjük olvasztott csokoládéval, tört pisztáciával. Nagyon finom lesz, ha tálaláskor csokiöntetet kínálunk hozzá.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése