Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglófforma):
30 g élesztő,
3+30 szem édesítőtabletta,
1+3 dl tej,
500 g finomliszt (a fele Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet),
150 g Rama sütőmargarin,
1-2 mokkáskanál vaníliaaroma,
1 citrom reszelt héja,
1 csipet só,
2 tojás,
1 púpozott evőkanál őrölt fahéj,
50 g mazsola,
zsemlemorzsa.
Elkészítés:
Az élesztőt 3 szem édesítővel 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, és a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés lisztet keverünk hozzá. A tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig kelesztjük. Közben felolvasztjuk a margarint. Meglangyosítjuk a maradék tejet, és belekeverjük a maradék édesítőszert, a vaníliaaromát, a citrom reszelt héját, a sót és a tojásokat. Apránként a liszthez adjuk, fakanállal összekeverjük és 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat, majd robotgéppel hólyagosra dolgozzuk. A kidolgozott tésztát elfelezzük, az egyik felébe fahéjat, a másik felébe a mazsolát dolgozzuk bele. Mindkettőt cipóvá formáljuk, olajozott gyúrólapon, letakarva 1 órán át a kétszeresére kelesztjük. A világos színű tésztát olajos kézzel lapítjuk, ami nem könnyű, mert elég lágy a tészta, de ha máshogy nem megy, két kezünkkel húzzuk szét, mint a lángostésztát. A barna (fahéjas) tésztát is ellapítjuk, a fehérre rakjuk, majd feltekerjük, akár a bejglit. Mintha egy ruha lenne, csavarunk rajta néhányat, majd margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett nagy kuglófformába tekerjük. Meleg helyen, letakarva 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a 165 °C-ra (légkeveréses sütőnél 150 °C) előmelegítjük, majd a kuglófot kb. 1 órán át, tűpróbáig sütjük benne. Ha kész, konyharuhával letakarva a formában hagyjuk kihűlni, így több napig foszlós marad.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése