Mozart-kuglóf

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf­forma):
100 g mazsola,
3 evőkanál rum,
7 tojás,
160 g vaj,
80 g porcukor,
1 citrom reszelt héja,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csipet só,
90 g kristálycukor,
190 g liszt,
1 késhegynyi sütőpor,
70 g apróra vágott főzőcsokoládé,
vaj és liszt a formához,
10 dkg baracklekvár.

Elkészítés:

A mazsolát átválogatjuk, forró víz­ben megmossuk és leszárítjuk, majd meglocsoljuk a rummal. A sütőt 170 °C-ra (légkeverésesnél 150 °C) előmelegítjük. A formát kivajazzuk és liszttel beszórjuk. A tojásokat szétvá­lasztjuk. A szobahőmérsékletű vajat a szitált porcukorral, a reszelt citrom héjjal, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá ver­jük, majd belekeverjük a vajkrémbe. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd a csokoládéval és a mazsolával együtt szintén belekeverjük a tojásos­-vajas masszába. Az elkészített tésztát a kuglófformába töltjük, a felületét elsimítjuk, sütőbe téve kb. 50-60 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Belisztezett deszkára borítjuk, és kony­haruhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Felforrósított sárgabaracklek­várral, csokoládémázzal vonjuk be.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése