Hozzávalók (24 cm átmérőjű kuglófforma):
200 g darált dió,
200 g darált mák,
200 g magvazott meggy,
8 tojás,
3 evőkanál víz,
1 csipet só,
60 g porcukor,
200 g vaj,
150 g kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 evőkanál étkezési keményítő,
1 kávéskanál sütőpor,
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra (légkeverésesnél 150 °C) előmelegítjük. A formát kivajazzuk és zsemlemorzsával beszórjuk. A diót és a mákot megdaráljuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tojásokat egyenként felütjük és kettéválasztjuk. A tojásfehérjét 3 evőkanál vízzel és az egy csipet sóval és a porcukorral kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, fahéjjal, keményítővel és a sütőporral, majd ebbe a krémbe keverjük bele a tojások sárgáját és jól kidolgozzuk. Hozzákeverjük a kemény hab felét, majd óvatos mozdulatokkal lyukas fakanállal hozzákeverjük a diót, a mákot, a meggyet, és végül a maradék habot. A tésztát beleöntjük a kivajazott formába és mindjárt a sütő középső rácsára téve 60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell. A kuglófot rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése