Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglófforma):
2 dl tej,
30 g élesztő,
1 teáskanál cukor,
50 g barna cukor,
2 tojássárgája,
250 g liszt,
1 csipet só,
1 citrom reszelt héja,
5 dkg mazsola,
50 g margarin,
2 evőkanál nem cukrozott kakaó,
liszt és margarin a forma kenéséhez.
Elkészítés:
Az elmorzsolt élesztőt összekeverjük 1 dl cukros langyos tejjel. Megszórjuk 1 evőkanál liszttel és kovászt készítünk. A fennmaradó tejhez tesszük a barna cukrot és a tojások sárgáját. A lisztet sóval, citromhéjjal, mazsolával elkeverjük és fészket alakítunk ki. Amikor a kovász térfogata megduplázódik, akkor a liszthez adjuk, és a tojásos langyos tejjel hólyagos tésztát dagasztunk. Olvasztott margarinnal tovább dagasztjuk. Ha a tészta felülete fényes és elválik az edény falától, megfelezzük. Az egyik fél tészta fehér marad, amit liszttel meghintve, letakarva kelesztünk. A másik feléhez hozzáadjuk a kakaóport, ha szükséges, kevés langyos tejet adunk hozzá, hogy a két tészta azonos keménységű legyen. Ha mindkét tésztánk térfogata megduplázódik, átgyúrjuk, azaz szellőztetjük. Ha ismét megkelt a tészta, kisodorjuk, és a két tekercset összecsavarva a vajazott, lisztezett kuglófformába helyezzük. Liszttel meghintjük, letakarva kelesztjük. Ha szépen megkelt, akkor 180 °C-os sütőben sütjük 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. A sütőből kivéve rácsra borítjuk. Kihűlés után ízlés szerint csokoládéval bevonjuk vagy porcukorral meghintjük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése