Család kedvence

Hozzávalók (kb 20 adag):
450 g finomliszt 1 csomag sütőporral elkeverve
500  ml víz
400 g porcukor
250 g vaj durvára vágva
35 g kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
4 tojás könnyedén felverve
Csokoládékrém:
90 g vaj
80 ml víz
110 g kristálycukor
150 g porcukor
35 g kakaópor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt mérsékelten melegre. Kenjünk ki egy mélyebb, 26,5x33 cm-es tepsit, majd béleljük ki sütőpapírral. Keverjük össze a vizet, a cukrot, a vajat, valamint a már elvegyített kakaóport és szódabikarbónát egy közepes lábasban, Állandó keverés mellett addig melegítsük, amíg a cukor elolvad. Forraljuk fel, és állandó keverés mellett kis lángon főzzük további 5 percig. Öntsük át egy tálba, hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni. Tegyük a lisztet és a tojást a tálba a kihűlt keverékhez, Elektromos mixerrel addig verjük, amíg krémes és világos színű nem lesz. Öntsük át a keveréket a már előkészített tepsibe, Süssük a süteményt mérsékelt lángon kb. 50 percig. Hagyjuk a tésztát 10 percig a tepsiben, majd fordítsuk át egy sütőrácsra úgy, hogy az alsó része legyen felfelé. A kihűlt sütemény tetejét kenjük meg csokoládékrémmel. A csokoládékrém elkészítéséhez keverjük össze vajat, a vizet és a kristálycukrot egy kisebb lábasban. Állandó keverés mellett, forralás nélkül addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Keverjük össze a kakaóport és a porcukrot egy kisebb tálban, majd folyamatosan adagolva keverjük hozzá a meleg, vajas alaphoz. Fedjük le, tegyük hűtőbe kb. 20 percre, vagy amíg megszilárdul. Fakanállal keverjük habosra.

Válasszunk nagyon egyenes fenekű tepsit; az öntött alumínium az egyik legjobb, de más típus is megfelelő. Ha a sütemény sarkai hamarabb megbarnulnak, vegyük kis lángra, így a sütés ideje kb. 15 perccel meghosszabbodik.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése