A tortasütők fiatal művészete

A természet édes illattal csalogat, hogy azt keressük és fogyasszuk, ami ízében is kellemes a számunkra, az Óvilágban azonban az ilyen finomságok sokáig hiányoztak. Csak a csokoládé korának kezdetén in­dult meg az élelmiszerek tökéletesítése, kezdett kifi­nomulni az emberek ízlésvilága. Az európai piacokra hosszú tengeri út után érkezett kakaót bonyolult, tortára hasonlító készítményekké dolgozták fel. Az édességek nemcsak a sütödékben készültek, hanem a mézgával, színezékekkel és cukorsüvegekkel bűvészkedő édességkészítők mű­helyeiben is.
A Habsburg császárok alatt, akiknek birodalmában soha nem ment le a nap, Bécsben a régóta virágzó édességkészítés mellett gyorsan elterjedt a cukrászat új, fiatal művészete is.
Cukrásznak azokat az édességkészítőket nevezték, akik cukorban eltett finomságokkal (ún. conditummal) és fűszerekkel kezdtek kísérletezni. A conditum szóból származik a cukrász konditorként való megjelölése több nyelven is. Bécsben egymásra talált az akkori világ minden édességkészítő művé­szete. A fiatal Miksa császár és Burgundi Mária eskü­vőjére cukrászok egész serege érkezett Burgun­diából. Sokan közülük át is települtek, s mesterségük hagyományai lassan keveredni kezdtek a Bécsbe dél­ről és keletről érkező szaracén, szicíliai, török, velencei és arab édességkészítési szokásokkal. Amikor pedig a csokoládé elindult diadalútján, a bécsi cukrászok éppen sokoldalúságuknak köszön­hetően hamarosan az új ágazatban is koronázatlan királyok lettek.
A pékségekben azonban még sokáig bizalmatlanul szemlélt betolakodónak számított a csokoládé. Talán a még nem olajmentesített kakaó romlékonysága hangolta ellene a pékmestereket, de az is lehet, hogy a régi hagyományok erőssége miatt volt elutasító a fogadtatás. Szerepet játszhatott a kakaó drágasága, valamint az időről időre felbukkanó kakaóellenes nézetek is. Mindig akadt ugyanis egy-egy püspök vagy orvos, aki lázasan agitált az Amerikából származó kakaóbab ellen, annak káros voltát bizonygatva. Való igaz, hogy akkoriban nem ismerték még az egyes élelmiszerek tápértékét és esetleges káros hatásait. A csokoládé elleni érveket sem lehetett tudományosan megalapozott tényekkel megcáfolni, legfeljebb megfigyelés alapján vitat­kozhattak, nyugtató, avagy izgató, jó, avagy rossz hatással van-e az emberi szervezetre.

A csokoládé diadala

A csokoládé és a kakaópor azonban végül a pékségeket is hódította, hiszen ízük kellemes, feldolgozásuk könnyű volt a mandula-liszt, illetve méz-tejszín keverékkel elegyítve pedig pompás édességeket sikerült alkotni belőle. Az ízlelőszervek végleg eldöntötték a vitát, csokoládé győzelmet aratott elemzői fölött. A ma embere számára már magától értetődik a csokoládékrémek, csokoládés sütemények, csokoládés kekszek és torták fogyasztása, cukrászmesterek azonban nem is olyan régen, csak a múlt században alkották meg a recepteket, amelyek közül néhány mára már valósá­gos klasszikussá nőtte ki magát.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése