A konsírozás

A finom aroma kibontakoztatásá­nak módszere a csokoládé „nemesítése"
A sima, folyékony massza azonban még mindig nem kész csokoládé. Ízvilágának, aromájának tökéletesíté­séhez még egy nemesítő-eljáráson is át kell esnie. Ez az ún. konsírozás. Elnevezését a spanyol concha (kagyló) szónak köszönheti. Spanyol földön ugyanis a régi idők­ben kagyló alakú edényekben gyúrták-verték a 30 °C-ra felmelegített őrölt csokoládémasszát, néha akár napokon át is. A kagyló alakú edények mellett használtak még kör alakú kődézsát is, amelyben egy kőgolyó gyúrta-hengergette a masszát. A mai, egyszerre 2-5 tonnát is meg­mozgató konsírozó-gépek mindössze néhány óra alatt elvégzik a régebbi korok egyik legfáradságosabb kézi munkáját. Az eljárás első fázisában az ún. száraz kon­sírozás során a massza nedvességtartalma 1% alá csök­ken. A nemkívánatos keserűség elpárolog belőle, és a szilárd részecskékre puha kakaóvajfilm rakódik. Körülbelül tíz óra elteltével a masszát kakaóvaj hoz­záadásával folyékonyra hígítják és erősebben kezdik konsírozni (ez az ún. folyékony konsírozás), hogy valóban egységes masszát nyerjenek. Az eljárásnak ez a szaka­sza a megcélzott minőségtői függően négy órán át is el­tarthat. A különböző receptektől függően körülbelül három órával a konsírozás befejezése előtt további kakaóvajat, valamint emulgátorként lecitint vegyítenek a masszába, amely így könnyebben folyik majd az öntőformákba. Ma már természetesen léteznek olcsóbb és gyakorla­tiasabb módszerei is a nemesítésnek, például külön­választják a homogenizálást és az ízfinomítást. A csúcs­minőségű termékek gyártói azonban egyelőre nem kívánnak szakítani a hagyományos módszerrel, mert a legjobb minőséget még mindig a régi eljárással lehet elérni.

A konsírozás nemesítő eljárás, amelynek során a csokoládé az állandó gyúrás-keverés mellett kialakuló hőben megolvad és az eredetileg darabos massza néhány óra alatt folyékony, sima csokoládévá alakul át.

A konsírozás után hatalmas, 45-55 "C közötti hőmérsékletre felfűtött tartályokba kerül a csokoládé. Megelőzendő a kakaóvaj kiválását, a masszát a gépek állandó mozgásban tartják.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése