Az aztékok számára a csokoládé a bölcsesség, a felhalmozott energia és a megnövelt szexuális erő forrása volt. Az italt előszeretettel fogyasztották menyegzők alkalmával is, esküvőkön alighanem kedvenc innivalónak számított. Montezuma császárról az a hír járta, hogy naponta ötven korsó kakaót hajt fel, s mindig megiszik egy csészével erősítőnek, mielőtt belépne a háremébe.
Annak ellenére, hogy napi innivalónak számított, a csokoládét továbbra is egzotikus luxusitalnak tartották, melyet elsősorban királyok, nemesemberek és a papság felső rétege fogyasztott. (Néhány történész azt állítja, hogy a papok nem ittak csokoládét, ugyanis szerintük ez olyan lett volna, mintha minden nap pezsgővel múlatták volna az időt.)
Minthogy a csokoládé híres volt energianövelő erejéről, az azték katonáknak is ezt adták inni erősítőként a hadjáratok során. A csokoládét az utazáshoz megfelelő méretű pasztillákká, illetve ostyává sajtolták. Lehet, hogy szintén serkentő célzattal egy különös törvényt is hoztak, amely kimondta, hogy egy katona, hacsak nem készült épp háborúba, nem ihatott csokoládét, nem ehetett finom húsokat, nem viselhetett pamutból készült ruhát, virágot, illetve tollat, még akkor se, ha hercegi vagy nemesi származású volt.
A spanyol telepesek is megszállott rajongói lettek a csokoládémisztikának. Miután hozzászoktak az ital furcsa ízéhez, rákaptak a fogyasztására. A jezsuita Jósé de Acosta így írt: „Az ország körülményeihez hozzászokott spanyolok, férfiak és nők vegyesen, féltékenyen őrzik a csokoládét. Azt mondják, különbözőképpen készítik el, egyesek forrón, mások hidegen, és sokat tesznek bele abból a bizonyos chiliből."
Miután egyre inkább meggyőződött a csokoládé erőt adó képességéről, Cortésnek sikerült meggyőznie I. Károly spanyol uralkodót az újvilági gyógyhatású ételben rejlő hatalmas potenciálról:
„...az isteni ital megnöveli az ellenállóképességet és legyőzi a fáradtságot. Egyetlen csészényi elég ebből az értékes italból ahhoz, hogy az ember képes legyen egy álló napig gyalogolni étlen-szomjan.
Thomas Gage is feltétlen híve lett a csokoládénak. Ezt írta: „Két vagy három órával egy kiadós étkezés után, ami három-négy ürü-, borjú-, marha-, gödölye-, pulyka- vagy egyéb szárnyashúsból készült fogásból állt, a gyomrunk lassan kezdett ismét kiürülni, úgyhogy örömmel hörpintettünk fel egy csésze csokoládét."
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése