A kakaószüret

Az érzékeny gyümölcs szüretléséhez kézi munkára van szükség

Bár a kakaófa egész évben virágzik és terem, a szüret ideje mégis leginkább csak az október és március közötti fél évre terjed ki. Ebben a hat hónapban szürete­lik a világ kakaótermésének mintegy 80%-át. Afrikában, ahol az esős és a száraz évszak váltakozik, a szüreti főszezon általában az esős évszak végén kezdődik és a száraz idő első szakaszának beköszönte után ér véget. Egy második, kisebb szüret még lezajlik a száraz időszakot követő esős évszak kezdetekor, ilyenkor azonban a gyakori esőzés már megnehezíti a termés szárítását. A tulajdonképpeni szüret, azaz a gyümölcs leválasztása a törzsről a legnagyobb gondosságot Igényli, ezért, akár­csak az aztékok idejében, a kézi munkáé a fő szerep. A gyümölcsöt hosszú, éles késekkel vágják le, amelyeket gyakran rudak végére erősítenek, hogy a magasabb területeket Is elérjék. A vágás művelete nagy figyelmet Igényel, mert közben mind a törzs, mind a még éretlen gyümölcsök megsérülhetnek. A fán ejtett vágásokat lepe­csételik, hogy újabb virágok nőhessenek rajtuk. Az érettség alapján döntik el, mikor melyik gyümölcsöt vágják le. A megfelelő érettségi fokot a gyümölcsök általában a megtermékenyítés után 5-6 hónappal érik el, amit álta­lában már a színük is elárul: a zöld gyümölcsök beérve sárga, a piros gyümölcsök narancsszínt öltenek. A sötét violaszínűek ezzel szemben éretten is alig változtatnak árnyalatot, érettségi fokuk ezért nehezen állapítható meg. Segítséget nyújt, ha megrázzák a gyümölcsöt: az érett gyümölcsök belsejében ugyanis a magok már leváltak a burokról, ezért rázáskor zörgő hangot hallani. A szüret időpontjának helyes megválasztása nagyon fontos, mert az éretlen gyümölcs magjai nehezen válnak el a gyümölcs­hústól, és a fermentációban, azaz a rothadás folyamatában zavar keletkezhet. A túlérett gyümölcsben, amely egyéb­ként magától soha nem válik le a törzsről, a magok már újra csírázásnak Indulnak. A szüret hozama vidékről vidékre különböző, és a telepítések intenzitásától függően komoly különbségek is előfordulhatnak. A kisparaszti termelés közepette a hektáronkénti hozam általában 200 és 700 kg közé esik, nagy ültetvényeken - például Malajziában - a hektáronkénti 3000 kg sem lehetetlen. Mint minden mező­gazdasági terméknél, a kakaónál is nemcsak mennyiségi, hanem minőségi különbségek is megfigyelhetők. A már­kás készítmények gyártói a csokoládétáblák, a csoko­ládébevonó és a kakaópor készítéséhez ezért különböző országokból vásárolják a nyersanyagokat, majd ezeket megfelelő arányban keverve Igyekeznek kiküszöbölni a minőségi különbségeket.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése