A Dél-Amerika őserdeiből származó isteni ajándék
A kakaófa vad formájában a Rio Negro, az Amazonas egyik legnagyobb mellékfolyója vidékén, valamint az Ori-noco torkolatánál őshonos. A spanyol hódítók a XVI. század elején már telepített kakaófákkal is találkoztak, amelyeknek gyümölcséből készítették kedvenc italukat az indiók. A drága babokat termő növény a Sterculiaceae családba tartozik, jellegzetességei a mélyen a talajba hatoló karógyökér és a közvetlenül a törzsön fakadó virág és gyümölcs, amelyeknek ilyen különleges elhelyezkedésére a kakaón kívül csak kevés más példát ismerünk. A kakaófa (németül Kakaobaum, angolul cocoatree, franciául cacao-tier, spanyolul cacao real) a theobroma („istenek eledele") nemzetséghez tartozik, és Linné botanikai rendszerében a Theobroma cacao nevet viseli. A kereskedelmi célú kakaótermesztés szempontjából jelentéktelen változatai az egyébként ugyancsak termesztett Theobroma angustifolia, Theobroma bicolor és a Theobroma pentagona. A Theobroma'cacao a természetben akár 15 méter magasra is megnő, az ültetvényeken azonban 8 méternél nem engedik magasabbra növekedni. Az egyenes törzsből általában öt főág (jorquette) indul ki, amelyekből kisebb, ún. legyezőágak (fan branches) ágaznak el. A kakaófa ágai ferdén felfelé növekszenek és szintenként legyezőszerűen kiszélesednek. Az ellipszis alakú, ovális, örökzöld, akár 30 centiméter hosszúságot is elérő, fényes levelek árnyat adó tetőzetet képeznek, amellyel saját törzsüket és az alsóbb szinteken növekvő leveleket védik a naptól, a kakaó ugyanis az árnyékot kedveli. Csak a fiatal, még nem teljesen kifejlett fák szorulnak náluk magasabb növények árnyat adó védelmére. Ezeket az árnyékoló fákat „kakaóanyáknak" nevezik. Nemcsak kakaó található közöttük, hanem banán, majomkenyérfa, valamint citrusnövények is. A rózsaszín virágok részben az „öreg fából" sarjadnak, azaz az ágak tövének hajlataiban, az évek során lehullott levelekből képződött „fészekből"
nőnek, valamint közvetlenül a törzsön (kauliflora) és a vastagabb ágakon (ramiflora) erednek. Első pillantásra orchideára emlékeztet a virágzó kakaó, virágjának ötös tagolása azonban különbözik az orchideáétól. A kakaó virágjának öt csészelevele, öt fehér vagy világospiros viráglevele, öt terméketlen és öt termékeny porzója van. Magháza is öt rekeszből áll, s ötös hasítékú bibe koronázza. A kakaófa körülbelül ötévesen virágzik először, és tizedik évétől kezdve válik teljesen termékennyé. Ettől kezdve évente csaknem százezer virág nyílik rajta, ezeknek azonban nem egész 5%-át porozzák be kis bogarak, szúnyogok és hangyák. A beporzásnak, hogy eredményes legyen, a virág kinyílását követő néhány órán belül kell bekövetkeznie. A kakaóültetvényeken a beporzást munkások nagy csoportjai kézzel végzik el. A magház gyorsan megduzzad, de a gyümölcs beéréséig még körülbelül öt hónapnak kell eltelnie. Mint sok más trópusi növénynél, a kakaónál sem különül el élesen a virágzás és a gyümölcsérés időszaka. Egy és ugyanazon fán egyidejűleg láthatók érett és teljesen éretlen gyümölcsök. Az uborka formájú kakaógyümölcs 10-20 cm hosszú, színe a sárgától a vörösesbarnáig terjedő skálán helyezkedik el, súlya 30-50 dkg. A gyümölcs belsejében a középlemezek édes-savanykás, fehér vagy pirosas, zselészerű gyümölcspürévé válnak. Ebbe ágyazódik bele öt sorba rendeződve a 25-50 darab bab alakú, 2-4 cm hosszú, 1-2 cm széles mag. Egy fa évente legfeljebb két kilogramm babot terem. A Theobroma cacao két alapformában Is megtalálható, ezek a criollo és a forastero. A criollofa (kiejtése szerint griojo, azaz kreolkakaó) Ecuadorból és Venezuelából származik, s termesztik még néhány közép-amerikai országban Is. Kelet-Ázsiában is ismert, ott új fajták kinevelése érdekében termesztik. Gyümölcse hosszúkás és hegyes, sziklevelei fehérek vagy krémszínűek. Ez a típus csak a csapadékban gazdag, magas fekvésű vidékeken él meg, ráadásul nem is túl termékeny, belőle nyerik viszont a legfinomabb és legdrágább, úgynevezett nemeskakaót, amely különösen az étcsokoládé előállításának fontos alapanyaga. A másik változatot, a forasterofát jövevénykakaónak is nevezik (a forastero jövevényt jelent), s belőle nyerik az ún. konzumkakaót. Gyümölcse kerekded, sziklevelei violaszínűek. Aforasterofa mélyebb vidékeken is megél, és a criollofánál jóval termékenyebb. A ma feldolgozásra kerülő kakaónak több mint 90%-a forasterotermés, illetve ennek a fának különböző hibridjeitől (cundeamor, angoleta, amelonado, consum és calabacino) származik. Nyugat-Afrikában és Brazíliában a forastero a meghatározó kakaótípus. A kakaópor és tejcsokoládé előállításánál szinte kizárólag a belőle nyert konzumkakaót használják. A két alaptípust az ültetvényeken keresztezik is egymással.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése