Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg liszt, 18 dkg vaj, 10 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 tojásfehérje, 10 dkg zsír, 10 dkg kristálycukor, 12 dkg mandula, só
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, csipetnyi sót, a porcukrot és az előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát jól kidolgozzuk, cipóvá formáljuk és letakarva, langyos helyre állítva kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, három részre osztjuk és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
A kürtöskalács dorongját (egy vastagabb nyújtófaszerű henger) vajas zsírral megkenve, parázs fölött jól átforrósítjuk. A tésztát egymástól 1 cm távolságra rácsavarjuk, elhabart tojásfehérjével megkenjük, majd durvára tört cukros mandulával vagy dióval behintjük és folyamatos forgatás közben vajas zsírral locsolgatva, pirosra sütjük. Amikor megsült, a tésztát lecsúsztatjuk a dorongról, fahéjas vagy vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése