Kürtös kalács 5.

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, pici só

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot, tojás sárgáját és a lisztet. Puha tésztát készítünk, majd félóráig kelni hagyjuk. Kinyújtjuk ujjnyi (1-1 1/2 cm) vastag csíkokra sodorjuk. A sütőfát alaposan megolajozzuk (megzsírozzuk) és rácsavarjuk a tésztát. Olajos kézzel összenyomjuk gyengéden. Amikor majdnem kész, kevés vízzel bekenjük, és cukorral beszórjuk. Így sütjük készre parázs fölött forgatva. (Süthető olajban is, de úgy nem olyan ízletes.)
Ha elkészült, a sütőfa keskenyebbik véget a deszkához ütögetjük, és lecsúsztatjuk róla a kész kürtöt. A forró süteményt diós cukorba forgatjuk. Állítva pihentetjük, és így is tálaljuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése