Mandulás tejszíntorta

Elkészítési idő:
45 perc, a hűtés ideje nélkül

A tortalaphoz:
12 szelet kétszersült
200 g mogyorós nugát
A tetejére:
12 lap (vagy 20 g őrölt) fehér zselatin
750 g sovány tehéntúró
200 g cukor
2 tasak vanillincukor
1 citrom reszelt héja és leve
1 narancs reszelt héja és leve
125 ml fehérbor
500 ml tejszín
100 g hámozott,
vagdalt mandula
A díszítéshez:
30 g hámozott, szálkás
mandula
50 g félkeserű
csokoládébevonó
3 narancs

A tortalaphoz a kétszersültet fagyasztótasakba tesszük, a tasakot lezárjuk, sodrófával áthengereljük és elnyomjuk, majd tálba tesszük.
A nugátmasszát kis edényben, vízfürdőben, gyenge hőfokon simára keverjük, a kétszersültmorzsához adjuk és az egészet jól elvegyítjük. A masszát egy (26 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába töltjük és jól lenyomjuk. Kis időre hűtőszekrénybe tesszük.
A tetejéhez a zselatint az előírás szerint beáztatjuk. A túrót a cukorral, vanillincukorral, a citrom- és narancshéjjal valamint a citrom- és narancslével jól elkeverjük. A bort fel­melegítjük, a zselatint kinyomjuk és a borban felolvasztjuk, majd a túrómasszába belekeverjük.
A tejszínből kemény habot verünk és a mandulával együtt beleforgatjuk. Az egész masszát a tortalapra tesszük, tetejét elsimítjuk és legalább 3 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
A díszítéshez a szálkás mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A csokoládébevonót vízfürdőben, gyenge hőfokon simára keverjük, pergamenpapír-tasakba töltjük, a tasak végét levágjuk és sülő- vagy pergamenpapírra spriccelve hűlni hagyjuk.
A narancsot meghámozzuk úgy, hogy a fehér bőrét is eltávolítjuk. Keresztbe vékonyan felszeleteljük és a torta tetejére tesszük.
A tortát a formából kivesszük és tálra tesszük.
A mandulával megszórjuk és a csokoládécsíkokkal díszítjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése