Marcipánkoszorú

Hozzávalók:

A tésztához:

8 dkg olvasztott margarin, 1/2 csomagnyi élesztő, 7,5 dkg kristálycukor, 1,25 dl langyos tej, 37,5 dkg liszt, 1 csipet só, 1 db tojás.

A töltelékhez:

15 dkg aprított mandula, 10 dkg barna cukor, 15 dkg nyers marcipánmassza, 4 evőkanál sárgabarack dzsem, 1 db tojássárgája a kenéshez, margarin a sütőlap kikenéséhez.


A tejet meglangyosítjuk, 1 teáskanál cukrot adunk hozzá, és belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére. A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott margarinnal és a tojással egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és sima, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresre nő. A mandulát a cukorral, a marcipánnal és két evőkanál dzsemmel összekeverjük. Az élesztős tésztát átgyúrjuk, és egy 40x50 cm nagy téglalappá nyújtjuk. A marcipános masszával megkenjük, és a hosszabb oldalával feltekerjük. A tészta szélét megkenjük tojássárgájával, így rögzítjük. A tekercset két centinként mélyen bevágjuk, és az így kapott szeleteket egyszerűen csak egymásra fektetjük. A tekercset margarinnal kikent sütőlapra fektetjük, és a végeket összenyomva egy koszorút formázunk. A maradék dzsemet megmelegítjük, megkenjük vele a fonatot, és előmelegített sütőben 175-200 °C-on 30-35 percig sütjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése